Politika

Garčević: Crnu Goru neutralnost košta više nego članstvo u NATO

“Sama članarina se izvodi iz nekoliko parametara. Prvo veličina zemlje i njena ekonomska snaga, pa broj stanovnika, utiču na to koliko ćete vi uplaćivati. Možda je još rano da mi sada pravimo nekakve kalkulacije, ali vrlo uslovno mi možemo da se poredimo sa Islandom koji plaća negdje između 700-800 hiljada eura godišnje, što znači da bi naša članarina bila manja od toga. I da razjasnimo to nije dodatni namet, to je nešto što je svakako u strukturi vašeg vojnog budžeta, koji je sada u Crnoj Gori na nivou od oko 43 miliona eura godišnje”, objasnio je Garčević, gostujući u emisiji Pravni život na TV 777. 

On je kazao da će se taj budžet djelimično uvećati tokom narednih godina, ali i da će država imati višestruke koristi od toga.

“Kada ste dio jednog kolektivnog sistema odbrane, onda razvijate pojedine segmente odbrane po kojima ste prepoznati kao neko ko može da pruži dovoljno dobru uslugu koja će biti od koristi i drugima u sistemu. Zato se tamo i razvijaju neki drugi oblici saradnje i razvijanja odbrambenih kapaciteta koji su nazvani Smart defence ili Pametna odbrana, tj sve ono što posjedujemo – zajednički koristimo. Mi zajedno sa Albanijom, Hrvatskom i BiH razvijamo zajednički sistem i dijelimo troškove i time obezbjeđujemo ono što Crna Gora praktično samostalno ne bi ni mogla da izvede. Dakle to je samo jedan primjer koji dokazuje da sistem članstva u NATO pruža više prednosti’’, kazao je nacionalni koordinator. 

Upravo pominjući zaštitu neba, ambasador Garčević je uporedio koliko bi Crna Gora morala da izdvaja novca godišnje u slučaju da se opredijeli za neutralnost i razvija svoju vojsku.

“U tom slučaju naši troškovi za odbranu bi se uvećali najmanje do tri puta u odnosu na sadašnji budžet. Da biste došli do toga da održavate svoje vojne snage, u početku morate da investirate puno, jer morate kupiti avione, brodove, morate povećati broj vojnika, otvoriti nove kasarne, obučiti ljude koji će to voditi, i uz to bin najvjerovatnije morali da uvedete obavezno služenje vojnog roka. Sve to bi koštalo od 100 do 150 miliona eura, a sadašnji budžet se kreće oko 43 miliona eura. To je koncept koji su razvijale Švedska, Finska, Austrija, Švajcarska koje su kontinuirano razvijale svoje odbrambene snage”, naveo je ambasador Garčević.

On je istakao da se Crna Gora ne može porediti sa tim zemljama, a da sada već ni Finska ni Švedska sebe ne smatraju neutralnima. Nacionalni koordninator je objasnio da postoje i drugi oblici neutralnosti.

“Možemo izabrati koncept neutralnosti po kome nam vojska nije potrebna i u tom slučaju bi morali da tražimo zaštitu od neke treće države. U Evropi danas skoro sve zemlje koje mogu da pruže takvu zaštitu su člance NATO-a”, dodao je Garčević.

Prema njegovim riječima, postoji samo jedna zemlja koja može garantovati neutralnost, koja nije članica NATO-a, a to je Rusija. 

“Da li je onda to zemlja koja će nam biti taj zaštitnik? Ako da, to nas onda uvodi u potpuno neku drugu priču i onda ta priča nije samo protiv NATO-a nego je i protiv naših težnji da budemo članica Evropske unije EU. Možemo slijediti primjer Kipra ili Malte koje su neutralne zemlje, ali imaju vojne trupe drugih zemalja, Britanije i Italije, na svojim teritorijama. Istovremeno, većina članica NATO-a uopšte nema vojne baze drugih država na svojoj teritoriji’’, zaključio je Garčević.

Send this to a friend