Politika

Garčević: NATO garant integriteta i suvereniteta jedne zemlje

Garčević je podsjetio da je cilj da se crnogorskim građanima, prije svega mladima, omogući da bolje razumiju šta NATO predstavlja i kako funkcioniše taj savez, odnosno, šta se od Crne Gore očekuje a šta članstvo u Alijansi donosi našoj zemlji. 

“Prva stvar je činjenica da je NATO kao savez integrisan u strukturu savremene Evrope i čini neodoljivi dio onoga što smatramo Evropskom unijom. NATO članice i članice Evropske unije su identične i dijele iste vrijednosti koje se mogu prepoznati u parlamentarnoj demokratiji, vladavini prava, jakim institucijama i ekonomoji koja je razvijena na slobodnoj trgovini”, kazao je Garčević. 

On je istakao das u dvije stavske važne za NATO, pišu Dnevne novine.

“Jedna od tih stavki je princip solidarnosti koji podrazumijeva pomoć svih država članica onoj članici kojoj je pomoć potrebna. Obaveze koje preuzima zemlja ulaskom u NATO su da učestvuje u radu tog saveza, i donošenju odluka, ali i njihovom sprovođenju. Članarina se određuje na osnovu veličine države, BDP i broja stanovnika”, podsjetio je Garčević.

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Cdu Miodrag Vlahović smatra da će naredni izbori u našoj državi biti obilježeni pitanjem da li Crna Gora treba da bude članica NATO-a.

“Mislimo da je to dobro, jer će to biti osnov za sklapanje novih političkih saveza. Smatramo da je to pitanje koje u sebi sadrži ne samo bezbjednosnu ravan i dimenziju, nego i političku i ekonomsku ravan, kao i u kontekstu inostranih investicija, unutrašnjih odnosa, kao i odnosa prema susjedima i svima koji žive u našem regionu”, istakao je Vlahović.

U radu  tribine učestvovao je i predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković koji je kazao da su još u drugoj polovini 19. vijeka, Evropa i njeni ideali imali uporište kod rukovodioca i političara tog vremena crnogorske države.

“Još tada je postojala želja za Evropskim zrakom i suncem i sa stremljenjima da Crna Gora bude u civilizovanom svijetu savremenih država”, dodao je Ljušković.

Na tribini o NATO integracijama koju je organizovala NVO “Bjelopoljski demokratski centar” govorili su još Ruždija Strujić, koordinator Mreže za afirmaciju Evropskih integracionih procesa i Zdravko Janjušević.

Send this to a friend