Politika

Garčević: NATO je posljednjih 66 godina garantovao mir

On je kazao daje NATO u posljednjih 66 godina garantovao mir i stabilnost u Evropi, a u jednom savezu našle su se zemlje koje su stotinama godina bile jedne protiv drugih.

“Ta promjena uticala je na izgradnju jednog novog sistema vrijednosti koji garantuje mir i stabilnost u Evropi, koje su zajednički razvile novi sistem vrijednosti. NATO koncept je jeftiniji čak i od koncepta neutralnosti koji se od jednog vojnog sistema razvio u političko-odbrambeni sistem koji se integrisao duboko u sistem vrijednosti koji postoji u EU”,  kazao je Garčević.

Odbornica DPS-a u lokalnom parlamentu Gordana Rajović naglasila je značaj NATO saveza kroz brojne naučne i programe koji se bave očuvanjem životne sredine.

Milovan Baždar iz PzP je kao glavne razloge zbog kojih Crna Gora treba da uđe u NATO naveo je garanciju bezbjednosti i zaštitu suvereniteta, pomoć u slučaju elementarnih nepogoda, kao i veću mogućnost za investicije.

Prema mišljenju dramskog pisca Stevana Koprivice, osnovna dilema običnog čovjeka u Crnoj Gori je kako se priključiti nekom savezu koji je kao posijednj a ratna sila napala ovu državu. To se, kako je rekao, mora prevazići, jer moramo razmišljati o elementarnoj egzistenciji kao i da racionalna svijest o budućnosti čini osnovni motiv za prihvatanje NATO integracije.

 

Send this to a friend