Politika

Garčević: Po Ustavu nije potrebno organizovati referendum za NATO

On je u intervjuu za emisiji Pravni život na TV 777 da se u javnosti sve više prepoznaje da je proces evroatlanskih integracija vrlo bitan i povezan sa procesom ulaska u Evropsku uniju i da se ne odnosi samo na sektore reforme odbrane, već i na druge sektore, poput vladavine prava, bezbjednosti.

“Mi smo zadovoljni trendom koji postoji i nastavićemo sa kontinuiranim istraživanjima, s tim što ćemo uvijek raditi sa više agencija da bismo mogli da uporedimo rezultate i dobijemo što preciznije podatke. tako smo došli do podataka da je podrška oko 41 do 42 odsto, ali su posebno interesantni podaci koji se ponavljaju u nekoliko posljednjih istraživanja, da ukoliko bi bio referendum opcija ZA, najvjerovatnije bi dobila prevagu i to uz neku prilično visoku projektovanu izlaznost od 75 odsto”, naveo je on. 

Kako je kazao, po crnogorskom Ustavu nije potrebno organizovati referendum za odluku o članstvu u NATO, jer se ulaskom u Alijansu ne prenosi dio suverenosti.

“To je potpuno jasno, jer po našem Ustavu referendum je obavezan jedinu u slučajevima kada zemlja postaje dio sistema u kojem mora da određene svoje nacionalne nadležnosti prenese na viši sistem, što je slučaj Evropske Unije, kada prenosite dio svojih nacionalnih nadležnosti na Evropsku Komisiju, dok u slučaju NATO-a nacionalne nadležnosti se ne prenose. Naprotiv, kao članica Alijanse kroz učestvovanje u radu tijela, imate pravo da zajedno sa drugima učestvujete u izgradnji konsenzusa i odluka, gdje iako ste mali možete da imate svoju riječ za nešto što je bitno vašim nacionalnim interesima. To je recimo primjer Grčke, kada je već toliko sada pominju, koja je blokirala prijem Makedonije, iako su sve ostale zemlje, uključujući i SAD, bile za to da Makedonija uđe u NATO”, pojasnio je Garčević. 

Kako je kazao, u trenutnoj konstelaciji neodvojive evropske i evroatlanske integracije, možemo jedino da gledamo i pratimo put zemalja koje su posljednjih 20 godina postale članice EU, jer je to put kojim treba ići. 

“To su zemlje koje su bile slične nama, pošto su prolazile porces domokratizacije od jednog sistema koji je bio socijalistički do sistema parlamentarne demokratije. To je isto ono što mi radimo i zato insistiram na tome da je značajna posjeta četiri ministra koji su bili nedavno u posjeti, jer predstavljaju Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Hrvatsku, zemlje koje su prošle isti put koji mi treba da prođemo”, napomenuo je Garčević. 

 

 

Send this to a friend