Politika

Gasi požar u partiji: Andrija Mandić podnosi ostavku

Ovaj potez je, na neki način, najavio i sam Andrija Mandić govoreći u Skupštini prije dva dana. On je tada kazao da će u narednom periodu malo boraviti u parlamentu jer će se posvetiti terenskom radu i susretima sa građanima koji podržavaju Demokratski front.

Od Andrije Mandića Dnevne novine juče nijesu mogle dobiti komentar jer su njegovi brojevi telefona, dostupni redakciji bili isključeni, a kasnije nije odgovarao ni na poruke.

Prema saznanjima Dnevnih novina, međutim, osim ovog, za Front nesumnjivo važnog, razloga postoje i neki drugi. Jedan od njih je nezadovoljstvo visokog funkcionera Nove srpske demokratije Radojice Živkovića, koji je očekivao da bude poslanik, nakon što je sa liste DF-a za ministra unutrašnjih poslova otišao Goran Danilović poslanik Demosa. Prema izvorima našeg lista takav je bio i dogovor, ali je na mjesto Danilovića u Skupštinu došao Budimir Aleksić.

U posljednjih nekoliko dana Živković je, koji je, inače, bio dugogodišnji poslanik, tražio da se dogovor poštuje. Problem je odlučio da riješi sam predsjednik Nove srpske demokratije, najavljujući da će on napustiti poslaničko mjesto i ustupiti ga Živkoviću, kako u ovom predizbornom periodu ne bi došlo do još nervoznijih reakcija visokih funkcionera ove partije.

Živković, koji je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije iz Berana, sada insistira na povratku u poslaničke klupe, iako je prošle godine bio jedan od zagovornika da funkcioneri Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uključujući i potpredsjednika parlamenta Branka Radulovića, podnesu ostavke na radnim tijelima.

Bivši predsjednik Opštinskog odbora NOVA-e iz Bijelog Polja Slavko Fuštić uputio je pismo Predsjedništvu DF-a u kojem je tražio da u slučaju neuspjeha protesta njihovi funkcioneri podnesu ostavke. Isto to je, u nešto blažoj formi, na sjednici predsjednika opštinskih odbora svih konstituenata DF-a, iznio i Živković.

U Novoj srpskoj demokratiji očekuju da do konstituisanja novog saziva crnogorskog parlamenta u poslaničkom klubu neće biti više personalnih promjena.

Inače, poslanički klub Demokratskog fronta sada broji 16 poslanika i najjači je opozicioni klub u Skupštini Crne Gore.

Send this to a friend