Politika

Gasparič: Opšti konsenzus članica NATO-a da je Crna Gora zaslužila pozivnicu

 

 

„Opšti konsenzus država članica NATO je da je Crna Gora zaslužila da do kraja godine bude dio Alijanse i ja bih bio optimist“, kazao je Gasparič za Radio Crne Gore.

Prema njegovim riječima, u predstojećim mjesecima Grna Gora mora uraditi što više, ali dobijanje NATO pozivnice je isključivo politička odluka.

„Možete biti apsolutno spremni za učlanjenje, ali da zbog nekih spoljašnjih razloga, koji nemaju veze sa Crnom Gorom, ne dobijete NATO pozivnicu“, ukazao je Gasparič.

On je naveo da je Sloveniji u interesu da Crna Gora postane članica NATO-a zbog regionalne stabilnosti, ali i da je to pravi put Crnu Goru.

„Crna Gora je, ostvarenim rezultatima u ključnim oblastima, zaslužila da do kraja godine dobije NATO pozivnicu“, smatra Gasparič.

On je pojasnio da će se napredak u atlantskim integracijama mjeriti rezultatima na polju vladavine prava, borbi protiv kriminala i korupcije, reformi odbrambenog sistema i obezbjeđivanju podrške javnosti za učlanjenje.

„Posebno dobro protiče reforma odbrambenog sektora. Povećali ste podršku javnosti, a o rezultatima na polju vladavine prava i borbi protiv kriminala i korupcije, što je dugotrajan proces, NATO će tražiti mišljenje Evropske unije, koja kroz proces pregovora ima bolji uvid“, ocijenio je Gasparič.

On je podsjetio da je Slovenija u NATO-u od 29. marta 2004. godine i da je ta država prije odluke imala nekoliko solucija: da oformi armiju, proglasi vojnu neutralnost ili se priključi Alijansi.

„Kada se saberu sve pozitivne i negativne strane, odluka da budemo članica vojnog saveza je ispala najpovoljnija“, kazao je Gasparič.

Prema njegovim riječima, Slovenija je za desetak godina postala bezbjedna ekonomski napredna država.

„U brojkama, tri puta je jeftinije za državnu ekonomiju članstvo u NATO-u nego formiranje sopstvene armije“, poručio je Gasparič.

 

Send this to a friend