Politika

Gest poštovanja prema precima: Konstituisan Savjet za saradnju sa iseljenicima

Premijer je tom prilikom kazao da gotovo da nema porodice u CG koja nije pratila svoje bližnje na daleka putovanja, kao i da je formiranje ovog Savjeta “gest poštovanja prema precima”.

“Iseljeništvo je važan resurs svake zemlje pogotovo onih visokomigrantnih. Na američki kontinent se iselilo oreko 20.000 mladića koji su pronijeli glas o Crnoj Gori”, rekao je premijer.

On je kazao da iseljenici imaju veliki značaj za nezavisnost Crne Gore i za ono što se desilo 21. maja. 

“Mi se brinemo za dijasporu i to nije samo retorika. To dokazuje i konstituisanje ovig Savjeta koji je gest poštovanja prema precima. Mi smo time stvorili osnovu za saradnju sa iseljenicima kao i za pripremu programa za bolju saradnju. Kao zemlja multilulturnog sklada snažno smo posvećeni da jačamo osjećaj pripadnosti, kako među onima koji žive  u CG tako i među iseljenicima”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu, u periodu za nama najznačajnije je usvajanje zakona vezanog za ovu oblast.

“Zakonom je definisana obaveza evidencije iseljenika i izrada identifikacione knjižice koja predstavlja korak ka jačanju veza matice i iseljenika”, rekao je Mitrović.

On je istakao da je rad Uprave za dijasporu već vidljiv, dodajući da i dalje treba davati važne smjernice kada je u pitanju odnos prema iseljenicima.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović izrazio je zadovoljstvo što je Glavni grad domaćin ovog skupa.

“Iseljenička kretanja sua tradicionalna na ovim prostorima i CG je odavno povjerila brigu o iseljenicima državnim organima. Svjestan jakih veza sa dijasporom Glavni grad je spreman da u buduće podstakne ove veze jer je imati ovakvu dijasporu ponos za državu”, rekao je Stijepović, zahvalivši se dijaspori na podršku koju je uvijek davala Crnoj Gori.

Send this to a friend