Politika

Glavni grad: DF mora do sjutra ujutru da ukloni binu i šatore sa Bulevara

Komunalna inspekcija Glavnog grada naložila je Demokratskom frontu da ukloni šatore sa Bulevara Svetog Petra Cetinskog ispred parlamenta.

Taj rok, kako je na konferenciji za novinare, rekao načelnik komunalne policije Goran Janković, ističe sjutra ujutro u 10 časova. U slučaju da DF sjutra ujutro ne ukloni binu i šatore sa glavne gradske saobraćajnice, na teren izlaze komunalni policajci koji će to uraditi.

Janković je objasnio da komunalna policija, prilikom uklanjanja šatora i mobilijara, u skladu sa Zakonom, može zatražiti i asistenciju policije.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović apelovao je danas na organizatore protesta Demokratski front, koji već deset dana traju ispred zgrade Skupštine Crne Gore, da oslobode glavnu gradsku saobraćajnicu, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, te da se izmjeste na javne površine preko puta zgrade crnogorskog parlamenta. 

“Apelujem na organizatore protesta da oslobode glavnu gradsku saobraćajnicu, a da svoja prava traže sa javnih površina preko puta zgrade Skupštine”, kazao je Stijepović na današnjoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog trenutne situacije u Podgorici nastale usljed protesta DF-a. 

On je naglasio da ovu konferenciju nijesu sazvali da bi dijelili političke etikete, već zbog toga što osjećaju obavezu prema građanima.

Stijepović je kazao da su u proteklih deset dana primili ogroman broj žalbi stanovnika glavnog grada koji su nezadovoljni zbog velikih gužvi u saobraćaju što im, kako je rekao, onemogućava normalno funkcionisanje.

“Kao odgovorna gradska uprava smatramo da građani treba da znaju da se zbog trenutne situacije u Podgorici novac poreskih obveznika dodatno troši za normalno funkcionisanje života u glavnom gradu. Protestima su onemogućena osnovna prava građana, i mi nemamo pravo da prećutimo ogromno nezadovoljstvo građana”, poručio je Stijepović.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je kazao da je Glavni grad u prosjeku dnevno dobijao 70 pritužbi dnevno, a od kada traju protesti ta cifra iznosi 370.

“Građani se žale da zbog protesta nijesu na vrijeme stigli kod ljekara, na aerodrom, posao, školu… Do sad smo izaračunali da su gradske službe koje su posvećene održavanju komunalnog i saobraćajnog reda potrošile preko 35 hljada eura, što je na nivou od oko 420 prosječnih davanja koliko Glavni grad izdvaja za socijanono najugroženije. Za te novce mogli smo da sagradimo tri nova dječja igrališta, kupimo 1.600 školskih paketa za školarce, obezbijedimo više od 12.000 obroka u Narodnoj kuhinji”, naglasio je on.

On smatra da se novac, koji se troši zbog održavanja komunalnog i saobraćajnog reda u Glavnom gradu, može mnogo pametnije iskoristti. 

Send this to a friend