Politika

Gligorov: Mora se znati ko će da plati otpisane dugove

Gligorov je komentarisao Ugovor o novom početku koji je Demokratski front ponudio građanima kojim je predviđeno da budu otpisani neizmireni dugovi za utrošenu stuju i vodu, ukoliko taj politički savez konstituiše vlast. 

Ugovor koji nude građanima u susret najavljenim protestima 27. septembra važio bi, kako je objasnio jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, za sve građane, a bio bi sproveden na osnovu „lex specialis”. 

<<<<Kad dođu na vlast: DF nudi otpis dugova za struju, vodu i porez<<<<

“Tu je posebno pitanje ko bi platio koliko? Kako se porezi plaćaju iz dohotka, najveći dio bi pao na one od rada. Bilo bi potrebno znati hoće li taj teret biti progresivan ili ne i kojim bi se porezima prikupljao?“, rekao je Gligorov Dnevnim novinama.

Na pitanje da li je ponuda DF-a građanima uopšte ostvarljiva i kako bi se tretirali dugovi koji će nastati poslije otpisa, Gligorov je odgovorio da je dodatni problem što bi i nova vlada svakako htjela da se svi ti troškovi plaćaju, no ako se dugovi otpisuju, potrebno bi bilo znati zašto bi se nove obaveze plaćale. 

„To je uvijek problem sa tim otpisima, legalizacijama, amnestijama, jer se kaže da ima razloga što se obaveze nijesu ispunjavale u prošlosti, ali ih nikako ne može biti u budućnosti. To zna da bude problem za autoritet vlasti, poreske, sudske i svake“, kazao je on.

Kad je u pitanju ideja o formiranju tzv. prelazne vlade, Gligorov smatra da treba sačekati i vidjeti da li će protestanti imati kapacitet da ospore legitimnost aktuelne crnogorske vlade.

“Što se tiče prelazne vlade, to se obično predlaže kada se pripremaju prijevremeni izbori. Ako to zakon predviđa, onda je to stvar dogovora stranaka u skupštini. Obično se to dešava ukoliko postoji spor oko legitimnosti vlade. Pretpostavljam da bi za osporavanje te legitimnosti u Crnoj Gori trebalo da posluže najavljeni protesti, pa ostaje da se vidi kolika će im biti podrška,” zaključuje Gligorov.

Send this to a friend