Politika

Gošović: Građanima omogućiti ostvarivanje prava kao u demokratskom svijetu

Jedno od takvih rješenja, kazao je on, predstavlja i njihov amandman kojim se u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obezbjeđuju povoljniji uslovi na ostvarivanje prava na porodičnu penziju, kada su u pitanju godine života bračnog druga nakon smrti osiguranika.

„Saglasno do sada važećim zakonskim rješenjima, ukoliko udovac ili udovica do smrti bračnog druga nije imala navršenih 52 godine života, a ne ispunjava uslove na porodičnu penziju po osnovu potpune nesposobnsti za rad, ili po osnovu djece, trajno  gubi mogućnost ostvarivanja prava na porodičnu penziju makar i do navršenih 52 godine života nedostajao jedan jedini dan. Takvo rješenje je duboko nepravedno, a nije standard ni u jednoj državi u našem okruženju“, saopšto je Gošović.

Podnesenim amandmanom se, dodao je on, propisuje se da, ako udovac, odnosno udovica do smrti bračnog druga nijesu navršili 52 godine života, ali su imali navršenih 45 godina, imaju pravo na porodičnu penziju kada navrše 52 godine života. Kako je istakao, način na koji je amandman usvojen u parlamentu najbolje govori o njegovoj opravdanosti.

„U skupštinskoj proceduri nalazi se i amandman koji smo podnijeli na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zapošljavanju. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na evidenciji nezaposlenih nalazi se i 376 lica sa evidentiranim stažom osiguranja od 25 do 35 godina, kojima ne pripada naknada po osnovu nezaposlenosti, a radni odnos im je prestao uvođenjem stečaja, likvidacijom preduzeća ili prestankom potrebe za njihovim radom kao tehnološkim viškom. Nakon dvanaest mjeseci korišćenja prava na novčanu naknadu, po prestanku radnog odnosa, to pravo im je prestalo i novčanu naknadu ne ostvaruju ni u kom vidu. Prestankom prava na novčanu naknadu prestalo im je i pravo na uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje i uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje“, rekao je on.

Gošović je kazao da je „navedeno postojeće zakonsko rješenje prema ovim licima duboko nepravedno“, pojašnjavajući da je riječ o žrtvama tranzicije kojima je radni odnos nakon toliko godina prestao bez njihove krivice, za koje mogućnost zaposlenja takoreći ne postoji, „a penzija je daleko“.

Podnesenim amandmanom predlaže se da ovim licima koja imaju od 25 do 35 godina staža osiguranja, a kojima je radni odnos predstao usljed stečaja, likvidacije pravnog lica ili po osnovu prestanka potrebe za njihovim radom kao tehnološkim viškom, pripada pravo na novčanu naknadu u skladu sa članom 57 ovog Zakona, odnosno pravo na novčanu naknadu u mjesečnom iznosu od 77,20 eura. To pravo pripadalo bi im do ponovnog zaposlenja, odnosno do nastupanja nekog od drugog zakonom propisanog osnova za prestanak prava na novčanu naknadu. Očekujemo da će i ovaj duboko opravdani amandman biti prihvaćen u crnogorskom parlamentu, pri čemu imamo u vidu da za njegovu primjenu neće biti potrebno obezbijediti dodatna sredstva iz budžeta u 2016, zbog čega je i predloženo da njegova primjena teče od 1. januara 2017“, istakao je Gošović.

Send this to a friend