Politika

Gošović Pažinu: Poštovati prava građana iz Zakona o prekršajima

Gošović je u otvorenom pismu Pažinu podsjetio da je Skupština Crne Gore na sjednici održanoj 16. jula 2014. donijela je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima (Službeni list CG 32/14), koji je stupio na snagu 7. avgusta iste godine.

“Odredbama člana 234 stav 2 tog zakona propisano je da će se novčana kazna smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno, odnosno osuđeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom, odnosno pravosnažnom sudskom odlukom. S tim u vezi, saglasno članu 54 stav 4 iz tog zakona, plaćanje dvije trećine novčane kazne i troškova postupka u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom, predstavlja osnov za brisanje tih podataka iz Registra novčanih kazni”, smatra Gošović.

On je istakao da je Zakonom o prekršajima propisano da se prekršajni nalog izdaje u pisanoj formi i da sadrži pouku o načinu plaćanja novčane kazne, štete i troškova sa odgovarajućim žiro-računom i upozorenje o posljedicama neplaćanja, te da ovlašćeni organ za izdavanje prekršajnog naloga utvrđuje obrazac prekršajnog naloga koji obavezno sadrži podatke iz st. 1 do 4 ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa (član 145 stav 1 tačka 12 i stav 5).

“Ministarstvo pravde aktom broj 01-6464/15 od 18. maja 2015. godine dalo je saglasnost na izgled i sadržinu inoviranog obrasca prekršajnog naloga utvrđenog od Glavnog grada Podgorica – komunalne policije. Međutim, navedeni obrazac prekršajnog naloga ne sadrži pouku da će se novčana kazna, saglasno članu 234 stav 2 Zakona o prekršajima, smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom. Građani, po prirodi stvari, ne mogu imati neposredno saznanje o njihovim pravima u pogledu plaćanja novčanih kazni određenih prekršajnim nalogom”, rekao je Gošović u otvorenom pismu.

Dodao je da zato obrazac prekršajnog naloga, u skladu sa zakonom, mora da sadrži pouku da će se novčana kazna smatrati u cjelosti plaćenom ako učinilac prekršaja plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom.

“Uostalom, obrazac prekršajnog naloga kojeg izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije, sadrži gore naznačenu pouku. Obrazac prekršajnog naloga kojeg izdaje Komunalna policija Glavnog grada, a na koji obrazac je Ministarstvo pravde dalo saglasnost, ne sadrži takvu pouku. Naznačeni propust Komunalne policije Glavnog grada Podgorica i Ministarstva pravde ima veoma negativne posljedice na ostvarivanje prava građana utvrđenih zakonom. Visina novčane kazne za prekršaje i platežna moć građana Podgorice i Crne Gore u velikoj su nesrazmjeri”, piše u otvorenom pismu.

Gošović je kazao da su građani Podgorice koji su u roku utvrđenom prekršajnim nalogom umjesto dvije trećine uplatili cjelokupan iznos novčane kazne pretrpjeli štetu u vidu više uplaćenog iznosa novčane kazne.

“Sa druge strane, u tom iznosu ostvareni prihodi budžeta Glavnog grada predstavljaju sticanje bez osnova. Takvo stanje u Glavnom gradu traje još od 7. avgusta 2014. godine”, istakao je Gošović.

Send this to a friend