Politika

Gošović: Usvojeni Zakon nije u skladu sa pravnim sistemom

Skupština Crne Gore donijela je i novi Zakon o održavanju stambenih zgrada. Poslanik Demokrata Neven Gošović kazao je da su njihovi amandmani, utemeljeni i u pravu i u životnoj stvarnosti, odbijeni, ali da je zato usvojen Zakon koji nije usklađen sa pravnim sistemom Crne Gore.

Saopštenje Gošovića:

Prihvatanjem ovih zakonskih rješenja vlasnici stanova i drugi etažni vlasnici stekli su zajedničku nedjeljivu svojinu i na uređenim zelenim, sportskim i drugim površinama na urbanističkoj parceli stambene zgrade, ali i na parking prostorima, i naravno stekli sva brojna prava koja proističu iz prava svojine.

Zakonom su prvi put propisane i obaveze etažnih vlasnika na redovnom održavanju urbanističke parcele,  uključujući održavanje spoljne rasvjete koja pripada urbanističkoj parceli, uređenje zelenih površina, uređenje i popravka mobilijara, održavanje parking mjesta, održavanje higijene na tim prostorima i dr. Riječ je o radovima koji su sada u najvećem dijelu u nadležnosti pojedinih lokalnih javnih preduzeća. 

Međutim, drugim zakonom, Zakonom o državnoj imovini, građevinsko zemljište u imovini opštine, parking prostori, javna rasvjeta, javne i zelene površine, predstavljaju lokalna dobra od opšteg interesa kojima raspolaže opština. Tako će sada na istim nepokretnostima gradskom-građevinskom zemljištu, uređenim zelenim, sportskim i drugim površinama, parking prostorima i drugim javnim površinama obuhvaćenim urbanističkom parcelom na kojoj je izgrađena stambena zgrada, primjenom dvaju zakona pravo svojine imati etažni vlasnici posebnih djelova stambene zgrade, ali i opština. Prihodi po osnovu dodjele na korišćenje tih javnih površina do sada su pripadali samo opštini.

Na koji način će sada razriješiti imovinski spor po osnovu prava svojine na istoj nepokretnosti između etažnih vlasnika stambene zgrade i opštine, vjerovatno zna samo ministar Gvozdenović. U odnosu na postojeće zakonsko rješenje, sada će akontaciju troškova redovnog održavanja, nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi, po jednakoj vrijednosti boda za 1m2 plaćati vlasnici stambenog i poslovnog prostora. Do sada su vlasnici poslovnog prostora plaćali tri puta veći iznos cijene na ime održavanja stambenih zgrada. Ali će, etažni vlasnici sada plaćati akontaciju i za troškove održavanja po 1m2 neto površine nestambenog prostora koji čine zajednička potkrovlja, perionice, sušionice, hodnici, holovi i drugi.

Na taj način doći će do povećanja akontacije za troškove održavanja stambene zgrade koju plaćaju vlasnici stanova kao posebnih djelova zgrade.

Svako povećanje obaveza građana u postojećoj socio-ekonomskoj situaciji za Demokrate je neprihvatljivo, kao što je neshvatljivo i duboko nepravedno usvojeno zakonsko rješenje da isti iznos naknade za održavanje stambene zgrade, po 1m2 stambenog prostora plaćaju vlasnici stanova u podrumima zgrada, kao i vlasnici ekskluzivnih poslovnih i stambenih prostora u stambenoj zgradi.

Građani bi takođe trebalo da znaju da će ubuduće svaki račun njima ispostavljen na ime troškova održavanja stambene zgrade po bilo kom osnovu predstavljati vjerodostojnu ispravu u izvršnom postupku. Pa će i ti računi biti predmet direktne naplate od strane javnih izvršitelja, kao što su računi za utrošak vode, održavanja čistoće i dr.

Poslanici Demokrata nijesu učestvovali u radu plenuma, jer je sjednicom predsjedavao šampion političke korupcije. Zakon sa ovako donesenim rješenjima ne može i ne treba da zaživi u praksi. Zato će Demokrate zatražiti od Predsjednika Crne Gore da navedeni zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, jer su njegove norme u koliziji sa normama drugog zakona.

Send this to a friend