Ekonomija

GP: Abazović sačuvao građane od plaćanja gubitaka na računima za struju

Amandmanom poslanika Abazovića usvojeno je brisanje člana četiri prijedloga Zakona o energetici, kojim je predloženo da se cijena za korišćenje prenosnih i distributivnih sistema električne energije ili gasa “sastoji od cijene za angažovani kapacitet i cijene opravdanih tehničkih gubitaka utvrđenih u skladu sa metodologijom“.     

Predloženo rješenje treba brisati, naveo je poslanik Abazović u obrazloženju amandmana, jer je potpuno neprihvatljivo da se tehnički gubici sada zakonski normiraju i na taj način se krajnjim potrošačima zakonski uvodi obaveza da moraju plaćati nerazumne tehničke gubitke Elektroprivrede Crne Gore, koji nastaju dominantno zbog toga što kompanija dovoljno ne ulaže u razvoj distributivne mreže, iako raspolaže sa milionskim iznosima. 

Takođe, navodi Abazović, opravdana je bojazan da će zakonsko normiranje tehničkih gubitaka postaći energetske kompanije da još i manje ulažu u modernizaciju energetske mreže, jer im sam zakon garantuje da će krajnji potrošači i dalje plaćati ogromne tehničke gubitke.

“Elektroprivreda Crne Gore godinama ništa ne preduzima da smanji tehničke gubitke na mreži tako što će investirati u njenu modernizaciju i samim tim smanjiti česte kvarove i ispade iz sistema. Pri tome, argument da nedostaju finansijska sredstva za modernizaciju mreže nikako ne može biti opravdanje, jer je Elektroprivreda Crne Gore na kraju 2013. godine u bankama držala 130 miliona eura gotovine“, navodi se u obrazloženju.

Kako je istakao, predloženo rješenje da se zakonski normiraju tehnički gubici je takođe opasno i kada se ima u vidu da Elektroprivreda Crne Gore godinama izbjegava da izradi studiju o smanjenju gubitaka u distributivnoj mreži.

“Što je njena obaveza koja proizilazi iz Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema eleketrične energije, koja je stupila na snagu 2012. godine, a na osnovu koje Regulatorna agencija za energetiku obračunava prihod energetskoj kompaniji, time i cijenu struje za potrošače. Prema pomenutoj Metodologiji, Elektroprivreda Crne Gore bila je dužna da izradi studiju o smanjenju gubitaka u distributivnom sistemu, koja je revidovana od strane nezavisne kvalifikovane institucije u Crnoj Gori, i da je dostavi najmanje tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda. Elektroprivreda Crne Gore ovu obavezu nikada nije realizovala, pa bi sada zakonsko normiranje tehničkih gubitaka bilo u neku ruku nagrađivanje državne energetske kompanije za nepoštovanje zakonskih propisa, te nastavak njenog daljeg favorizovanja na štetu krajnjih potrošača, koji na računima za struju i dalje plaćaju nerazumne tehničke gubitke nastale u distributivnoj mreži“, navodi se u obrazloženju amandmana.

Kako su naglasili u Građanskom pokretu, imajući u vidu dobrobit građana, a shodno osnovnom principu o zaštiti krajnih potrošača električne energije, Abazović je za građane dobio važnu bitku i sačuvao njihove porodične budžete novih nameta.

Send this to a friend