Politika

Građanski pokret URA DPS-u: Džaba krečite

Prema njihovim riječima protivno zdravom razumu građana i računajući na kolektivnu amneziju, DPS poentira da je prije 25 godina Crna Gora bila blizu rata i u sankcijama, a ne blizu Evrope. 

„Možda su “spasioci” Crne Gore, falsifikujući činjenice, sebe zaista ubijedili da nijesu upravo oni iz DPS-a u velikosrpskoj  ekstazi bili ti koji su i bukvalno balvanima u Virpazaru i širom Crne Gore zaustavili evropsku putanju Reformskih snaga Anta Markovića. Kako tada, kada je blatio i organizovao hajku na izvorne suvereniste Perovića, Rakčevića i druge, tako i sada DPS jednako želi želi ukloniti kritičare i neprijatne svjedoke njihovih nepočinstava“, naglasili su iz URA-e.

Oni smatraju da je “odgovornom politikom” DPS poveo crnogorske rezerviste u “rat za mir” i pogibiju, kako bi pili kafu na Stradunu i oslobađali Dubrovnik od ustaša.

„Željeli bi iz DPS-a da zaborave da su ratom za mir i granatiranjem Dubrovnika obrukali Crnu Goru . Da su aktivnom  koalicionom saradnjom sa Miloševićem i ratnim zločinima deportacije izbjeglica, etničkim čišćenjem Bukovice, logorom Morinj doveli do sankcija međunarodne zajednice i umjesto u EU, Crnu Goru uveli u izolaciju“, stoji u saopštenju URA-e.

U Građanskom pokretu URA-e obraćaju se, kako naglašavaju  gospodi iz DPS-a, „dok ste vi klicali Miloševiću i Velikoj Srbiji, čelnici URA su i tada klicali vječnoj Crnoj Gori.“ 

URA optužuje DPS da je proganjao suvereniste i hapsili one koji su nosili i isticali sadašnju državnu  zastavu. 

„Dobro je da, poslije mnogo lutanja i uz podučavanje, danas kličete Crnoj Gori, ali je nedopustivo da vi sa četkom za krečenje u ruci i dežurnim falsifikatorima i propagandistima na koncu upozoravate na kolektivnu amneziju devedesetih.

Dok ste od nezavisnosti bježali punih deset godina, od imovinskog kartona funkcionera kao od đavola bježite već četvrt vijeka“, navode iz URA-e.

Oni dalje ističu da je odgovor u demokratskim društvima jednostavan –  podržite prijedlog URA i dijela opozicije i proglasite javnim interesom retroaktivno preispitivanje imovine javnih funkcionera od uvođenja višestranačkog sistema. „Takođe, neosnovano bogaćenje proglasite krivičnim djelom.Predložili smo oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima u privatizaciji i tokom ratnog profiterstva, šverca cigareta, narkotika, oružja I slično. Predložili smo da se od oduzete imovine formira fond za zapošljavanje onih koje vaša politika ponovo deportuje iz Crne Gore“, poručili su DPS-u iz URA-e.

U tom građanskom pokretu tvrde da je čelnik URA-e Žarko Rakčević u više navrata od devedesetih insistirao na bilansu pokretne i nepokretne imovine i učinio uvijek javnim svoj imovinski karton tokom obavljanja državnih funkcija. 

„Normalno, trebaju biti jasni svi prihodi i rashodi čelnika URE i završni računi njegovih  kompanija uključujući i to DPS-u sporno pitanje prihoda od zakupa kuće državi – Upravi zajedničkih službi, odnosno Pokretu za promjene tokom osam godina, kao i svi plaćeni porezi. Vjerujemo da javnost zanima odgovor kako se za četvrt vijeka vladanja DPS od državne plate postaje multimilioner. Kako se postaje tranzicioni dobitnik, ne na tržištu, nego iz kabineta. Javnost zanimaju tajne životnog uspjeha – od podstanara do multimilionera ili kako da ne budete iznenađeni kada otkrijete milion na svom računu, a nekolika na računima supruge i ortaka u Švajcarskoj ili off shore destinacijama“, zaključeno je u saopštenju URA-e.

Send this to a friend