Politika

Herceg Novom prijete vanredni izbori

Skoro sve parlamentarne stranke postavljaju pitanje da li su donesene odluke, a koje je morala da potpiše Nataša Aćimović validne, a neki smatraju da je jedini izlaz iz ove situacije raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Prvi korak koji Skupština mora da napravi jeste da na mjesto Aćimović postavi vršioca dužnosti predsjednika opštine. Dnevne novine nezvanično saznaju da će to ponovo biti Dragan Janković iz Demokratske partije socijalista, koji je, po mnogima, inače trebalo da bude prvi čovj ek Herceg Novog. Da je bilo tako, ne bi došlo do ove nemoguće situacije.

Odbornik Demokrata Obrad Gojković kaže da je ovo jedna u nizu nezakonitosti na koje njegova partija stalno ukazuje.

“Nažalost, i ova presuda dolazi sa zakašnjenjem jer je evidentno da je šteta već nastala. Postavlja se pitanje zakonitosti svih odluka koje je potpisala Aćimović. Ovo je posljedica zloupotrebe jedne partije, u ovom slučaju DPS”, kaže Gojković.

Bivši predsjednik opštine Nikola Nikša Gojković, na drugoj strani, ističe da odluka Upravnog suda uliva povjerenje u pravosudne organe i ukazuje da je Crna Gora na dobrom putu ka vladavini prava, a naročito u pogledu jačanja pravosuđa i obezbjeđenja zaštite ljudskih prava.

“Odbornički klub Građanski savez ovo ne doživljava ni na kakav način kao trijumf. Naprotiv. Ovu odluku dočekuje sa žaljenjem što je uopšte došlo do ovakve situacije u našoj opštini. Nije dobro to što je još u toku rasprave na sjednici SO skrenuta pažnja na probleme koji se mogu pojaviti donošenjem odluke koja je sada poništena. Sada se postavlja pitanje šta će biti sa odlukama i imenovanjima koje je donosila predsjednica opštine koja je nezakonito izabrana”, kaže Gojković.

Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije jedini izlaz iz ove situacije vidi u vanrednim izborima. 

“Iznenađuje me ‘proceduralna’ greška koju je napravio predsjednik Skupštine, koji je po struci pravnik”, kaže Đurović.

Za Milovana Baždara iz Pokreta za promjene bila je ovo očekivana odluka Upravnog suda.

“Sada je, međutim, pod znakom pitanja svaki dokument koji je potpisala Aćimović”, kaže on.

Zbog novonastale situacije velika je odgovornost na Demokratskoj partiji socijalista, koja je bila u situaciji da podrži koalicionog partnera, ali će sada morati i da vadi kestenje iz vatre. Prema našim nezvaničnim informacijama, ova partija je spremna i za vanredne izbore, ali smatra da treba sačekati da se vide sve političke posljedice koje nastaju nakon odluke Upravnog suda.

Upravni sud treba da donese još jednu odluku i to povodom smjene Nikole Nikše Gojkovića sa mjesta predsjednika opštine Herceg Novi. Ročište je zakazano za 17. februar, a mnogi smatraju da nakon odluke da je Aćimović nezakonito izabrana treba očekivati i presudu da je Gojković nezakonito smijenjen.

Nataša Aćimović u Sloveniji

Iz Građanskog saveza upozoravaju da se Nataša Aćimović nalazi u zvaničnoj posjeti u ime Opštine Herceg Novi u nekoliko gradova u Sloveniji što, kako smatraju, treba prekinuti s obzirom da je njen izbor za predsjednicu opštine Herceg Novi poništio nadležni sud.

“Ujedno izražavamo protest što prekid posjete i do sada nije izvršen. Kako imenovana nema legitimitet da u zvaničnim odnosima predstavlja Opštinu Herceg Novi, to nastavljanje posjete u ovom smislu može da izazove štetne posljedice ne samo za Opštinu Herceg Novi, već i za njene domaćine, a kao krajnja negativna posljedica može dovesti i do diplomatskog nesporazuma između dvije države”, zaključeno je u saopštenju.

 

Send this to a friend