Politika

Hrapović ne želi da polemiše, poslao pismo Delića opštinskom odboru SDP Pljevlja nakon izbora

 

Pismo objavljujemo integralno.

Poštovani predsjedniče Redžoviću,

Uvaženi gospodine Hrapoviću,

Drage drugarice i drugovi članovi/ice Opštinskog izbornog štaba, kandidati/kinje za odbornike, članovi/ice Opštinskog odbora i drugih foruma,

Draga moja omladino, vi na čijim je leđima nošena ova kampanja!

Kada se slegne „prašina“ dignuta izbornom kampanjom, kada se analiziraju postignuti rezultati, ispričaju priče kako je bilo i kako je moglo biti, kada se traže razlozi dobrog rezultata i krivci neuspjeha… pojavi se potreba podjele sa nekim mnogih stvari, čak i dijela intime. 

Od 1990. godine (izuzev parlamentarnih izbora 1996. godine) učesnik sam, u različitim ulogama, svih izbornih ciklusa. Od teških vremena „ilegalnog“ djelovanja SPCG i SDPCG, do jučerašnjeg dana imali smo različita očekivanja, različite rezultate, ali i različita osjećanja. Na lokalnim izborima 2006. godine bio sam nosilac liste koja je osvojila 1170 glasova i 2 mandata. Očekivali smo i više, ali smo i postignutim bili zadovoljni jer smo imali politički put, vratili Partiju u politički život, tek tada smo postali ozbiljan i uvažavan politički faktor itd. U toj kampanji, sa malim brojem aktivista, malim sredstvima, vidnim neiskustvom, pa i nepoznavanjem mnogih bitnih elemenata izborne utakmice, postojala je volja i želja, postojala je energija, rodila se prijateljstva koja traju. 

Prethodnih dana u Pljevljima življela je socijaldemokratija. Izborni rezultat (870 glasova i 1 mandat) za mnoge je razočarenje i nije proporcija uloženom trudu i energiji. Nije rezultat ni proporcionalan našem iskustvu, znanju, načinu vođenja kampanje idr. Razgovaraćete ovih dana, pa će, vjerovatno, biti zadovoljnih i nezadovoljnih, radosnih i razočaranih, tužnih i veselih. Jedno je činjenica: PO PRVI PUT SMO U PRILICI DA U PLJEVLJIMA BUDEMO DIO VLASTI. Po prvi put, poslije 24 godine, imamo priliku da pokažemo ko smo i šta smo, sa koliko ljubavi, morala, znanja, poštenja, volje… hoćemo da radimo na dobrobiti svih građana Pljevalja i Crne Gore.

Danas, u ponedeljak 26. maja ljeta Gospodnjeg 2014. možemo odmoriti od aktivnosti u kampanji. Već sjutra nas čeka ogroman posao i obaveza. Ne moramo lijepiti plakate, dijeliti propagandni materijal, ići od vrata-do vrata, učestvovati u debatama, predstavljati naš program i odborničku listu, pisati saopštenja, pozivati naše glasače da izađu na biračka mjesta, pratiti tok izbora, brojati glasove… 

Kao prvo, potrebno je izraziti zahvalnost i poštovanje svim ljudima koji su direktno, na ovaj ili onaj način, učestvovali u kampanji.

Kao drugo, duboko se zahvaliti svim od 870 građana i građanki Pljevalja koji nisu podlegli pritiscima, ucjenama, poniženjima, onima čiji je glas vredniji od 50 eura, onima kojima bi to 50 eura značilo đetetu lijepu užinu ili nove patike ali ponos nadjačao (jer je to za naredne 4 godine dnevno 0,034€), onima koji nijesu nasjeli na zapošljenje od mjesec dana, onima koji vjeruju u ideale socijaldemokratije, koji vjeruju u jednake šanse, vladavinu prava, socijalnu pravdu.

Kao treće, Božija i volja građana nam je dala ovakvu ulogu, a iz ovakve pozicije i gromadnu odgovornost. Sad treba mudrosti. Treba definisati sa kim podijeliti odgovornost, s kojom vizijom razvoja grada, kojim prioritetima i programima. Kako bar dijelom ispuniti predizborna obećanja, jer bude li suprotno, kazna brzo stiže. U kojim oblastima, na kojim mjestima, sa kojim kadrovima preuzeti taj teret i odgovornost. Ova pitanja očekuju veoma brze, a precizne odgovore.

Poštovani,

Imamo priliku koja se ukazuje možda jednom u političkom životu. Imamo šansu da, ako počnemo od 27. maja da radimo, više ne drhtimo za prelazak cenzusa, već da naša očekivanja i dileme budu 5 ili 6 mandata. Imamo priliku da se na SDP gleda kao na jedan od najznačajnijih faktora političke scene. Imamo priliku – ako je iskoristimo živi smo i mi i Pljevlja, ako je prokockamo, nema SDP-a, nema budućnosti, pakujte kofere. Svaki potez, politički, programski, kadrovski, mora biti tri puta mjeren prije nego se presječe. Ono što mi i dalje daje snagu jeste činjenica da je SVE DO NAS. Više nas drugi ne interesuju, kako posijemo – tako ćemo žnjeti. Šansa je za Partiju, šansa je za Pljevlja.

I na kraju (a tek sam se zaletio), još jedno veliko H V A L A svima što ste mi dali priliku da budem dio tima na istom zadatku, zaključuje se u pismu Delića.

 

Send this to a friend