Politika

I ministri i poslanici: Danilović i Konjević još nijesu podnijeli ostavke

 

Prema informacijama Dnevnih novina, insistiraće se da naredna sjednica Skupštine bude u najkraćem mogućem roku i da na dnevnom redu bude izbor predsjednika parlamenta. Pred Kolegijumom je, međutim, novi problem. Novi ministri u 40. Vladi Crne Gore Raško Konjević i Goran Danilović još nijesu podnijeli pismenu ostavku na poslanička mjesta, kršeći Ustav Crne Gore i čineći presedan u dosadašnjoj praksi u Crnoj Gori.

Svi ministri koji su birani iz redova poslanika podnosili su ostavke istog, najkasnije narednog dana nakon polaganja zakletve. Konjević i Danilović još ćute i u ovom trenutku praktično obavljaju dvije nespojive funkcije poslaničku i ministarsku.

U članu 104 Ustava Crne Gore kojim je definisana nespojivost funkcija doslovno piše: “Predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost”.

Dakle, Konjević i Danilović jasno krše Ustav, a jedino čime se mogu braniti jesu neke odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Zakon je previdio situacije u kojima su javni funkcioneri istovremeno i članovi upravljačkih tijela u preduzećima, ali ne i mogućnost da jedan čovjek bude istovremeno na dvije javne funkcije.

Član 10

“Javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, odnosno funkciju iz člana 8 stav 1 i člana 9 stav 1 ovog zakona dužan je da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti podnese ostavku na javnu funkciju”.

Međutim, to ne može da važi u ovom slučaju. Osim što se radi o presedanu, događa se i bizarna situacija da su Konjević i Danilović, istovremeno, funkcioneri zakonodavne i izvršne vlasti. Sada je, na primjer, moguće da njih dvojica budu predlagači zakona u ime Vlade i istovremeno budu na spisku onih koji glasaju za taj zakon.

Iza svega se, najvjerovatnije, krije i činjenica da prelaskom Konjevića i Danilovića iz poslaničkih u Vladine klupe, na njihova mjesta dolaze poslanici koji nijesu članovi njihovih partija. Umjesto Konjevića koji je iz SDP sljedeća na spisku poslanika je Mubera Kurpejović, koja je član Socijaldemokrata Ivana Brajovića, dok Danilovićevo mjesto, koji je iz Demosa, treba da zauzme Budimir Aleksić iz Demokratskog fronta.

Poznavaoci prilika u opoziciji koja je ušla u Vladu smatraju da nekome ne odgovara povećanje sigurne većine sa 41 na 42 poslanika. Očigledno se radi o oprobanom receptu za opstrukciju rada Skupštine koju smo već imali prilike da vidimo kada je poslanik SDP Borislav Banović postao ambasador u Londonu. Njegova ostavka nije verifikovana sve dok Raško Konjević nije napustio Vladu i prešao u poslanike.

Ipak, treba očekivati i oštru reakciju članova Kolegijuma i ostalih poslanika jer se radi o očiglednom izigravanju zakona i Ustava, koje samo doprinosi daljem urušavanju digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Crnoj Gori, koje je počelo izlaskom SDP iz vladajuće koalicije.

Najobimniji dnevni red

Prema saznanjima našeg lista, treba očekivati da dnevni red narednog skupštinskog zasijedanja bude jedan od najobimnijih u dosadašnjoj parlamentarnoj praksi, s obzirom da je na čekanju stotine zakona i drugih akata i dokumenata koji godinama čekaju na pokretanje ili okončanje skupštinske procedure koja vodi do usvajanja. Svaka od narednih sjednica parlamenta imaće obiman dnevni red kako bi se ubrzale aktivnosti i zakonodavna vlast uspostavila normalan ritam rada.

Send this to a friend