Politika

I Sedmi bataljon juče bio u Skupštini

Prema pravilu o unutrašnjem redu Skupštine, tokom zasijedanja ulazak u Parlament je dozvoljen ljudima čije je prisustvo neophodno da bi sjednica mogla da biti održana.

Generalnog sekretara Skupštine Sinišu Stankovića juče smo pitali kako su onda redari, među kojima i pripadnici Sedmog bataljona, provodili baš juče vrijeme u Skupštini, gdje su stigli, između ostalog, i da se fotografišu i objave fotagrafiju na Facebooku.

Kako nam je rekao, oni su 25. aprila, u svojstvu građana, zatražili posjetu Klubu poslanika DF-a i Stanković im je to, prema pravilu o unutrašnjem redu Parlamenta, dozvolio, ne pretpostavljajući u kojoj ulozi i kada će se pojaviti u zgradi.

Juče, sigurno je, nije im bilo mjesto tamo. Pored poslanika, novinara, radnika Skupštine strogo bi bio zabranjen ulaz ostalima, a posebno običnim građanima koji bi možda željeli da posjete neki poslanički klub.

Pored Durutovića i Buturovića, tu su bili i Velimir Eraković, Đorđe Milović, Dejan Gojković i Goran Nikezić, takođe redari DF-a.

Generalni sekretar Skupštine je očigledno zaboravio na član 9 Pravilnika o unutrašnjem redu u zgradi Skupštine po kojem se u vrijeme sjednice parlamenta u zgradu Skupštine mogu pustiti samo lica koja prisustvuju zasijedanju ili ona čije je prisustvo neposredno vezano za održavanje sjednice.

Ulazak odobrio Stanković

Kako pišu Dnevne novine, policija je još prošlog četvrtka uveče razgovarala sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore s obzirom da su po zakonu generalni sekretar i predsjednik Skupštine lica koja odobravaju ko može da koristi prostor unutar zgrade parlamenta, bilo da se radi o salama, holu ili prostorijama koje koriste poslanički klubovi.

“Ponovo smo u utorak veče pozvali generalnog sekretara i pitali ima li podnijetih pismenih zahtjeva za ulazak u Skupštinu i decidno nam je odgovoreno da nema. Papir sa imenima onih koje je Demokratski front pozvao da budu prisutni u njihovom klubu dobili smo samo desetak minuta prije nego što su se pojavili i to preko prijavnice Skupštine. Na papiru je bio potpis generalnog sekretara Skupštine Siniše Stankovića. Policajci koji su u obezbjeđenju Skupštine ne odlučuju o tome ko će da uđe u zgradu parlamenta, već se rukovode spiskom koji im dostavljaju iz nadležnih skupštinskih službi. Dakle, odgovornost za ulazak bezbjednosno interesantnih osoba, kakvi su pripadnici bivšeg Sedmog bataljona, na onima je koji su im odobrili ulazak”, kazali su Dnevnim novinama iz vrha Uprave policije.

O Sedmom bataljonu

Sedmi bataljon formiran je kao instrument represije koji je, po političkom planu Slobodana Miloševića, imao za cilj pokoravanje Crne Gore. U te svrhe poslužila je intervencija NATO-a 1999, kada je mobilisan rezervni sastav u Crnoj Gori.

Jedinica je bila pod direktnom kontrolom Beograda. Zabilježeni su brojni slučajevi provokacija sukoba sa stanovništvom, pogotovo sa pripadnicima nacionalnih manjina u područjima Tuzi, Berana, Pljevalja. Posebno su tada bili ozbiljni incidenti u okolini Cetinja.

Bataljon su činili članovi SNP-a i SNS-a, a jednica je formirana jer je Milošević procijenio da regularne jedinice Vojske nisu dovoljno poslušne i motivisane za pokoravanje naše države.

Pripadnici sastava su imali aktivnu vojnu službu i primali uvećanu platu.

Send this to a friend