Politika

IA: Odbor za bezbjednost i odbranu već pet mjeseci krši Zakon

Naime, kako se ističe u saopštenju IA, nadležni odbor za kontrolu sektora bezbjednosti je bio u obavezi da do kraja kalendarske godine donese godišnji plan parlamentarnog nadzora za narednu godinu.

“Tek je juče, 4. maja, na internet stranici Skupštine objavljena informacija da će sjednica Odbora biti održana naredne sedmice, koja će za jednu od tačaka dnevnog reda imati i usvajanje Plana parlamentarnog nadzora za 2016. godinu”, kazali su iz IA.

Odbor nije objavio nacrt Plana, te je, kako tvrde iz Instituta alternativa, time onemogućio zainteresovanim stranama da daju svoje predloge za unapređenje pomenutog dokumenta.

“Iako za to ne postoji zakonska obaveza, u skladu sa principima otvorenosti Skupštine i njenih radnih tijela pri donošenju ključnih dokumenata, nacrt Plana je trebalo objaviti u razumnom roku prije sjednice. Time bi se pružila prilika civilnom sektoru, akademskoj zajednici i ostalim relevantnim akterima da daju svoje viđenje Plana, kako bi taj dokument bio što što bolja osnova za efikasnu parlamentarnu kontrolu”, dodali su iz IA.

Iz te organizacije su naglasili da bi Planom trebalo predvidjeti najrazličitiji set aktivnosti čiji je cilj da doprinesu unapređenju funkcionisanja sektora, kao i da podstaknu reforme i temeljno i blagovremeno ispunjavanje obaveza iz integracionih procesa.

“Plan parlamentarnog nadzora je obaveza kojom određuju ciljevi rada za narednu godinu, ali i stvaraju polazni indikatori na osnovu kojih se rad Odbora može procjenivati na kraju kalendarske godine”, kazali su iz Instituta alternativa.

Oni su podsjetili da su jačanje kontrole uloge Skupštine Crne Gore i efikasniji nadzor sektora bezbjednosti i odbrane neki od najbitnijih ciljeva posebnog Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane iz 2010. godine.

Stoga, iz IA su apelovali na članove Odbora da u narednom periodu ažurno i u zakonskom roku ispunjavaju svoje obaveze, te da podnesu veći broj inicijativa za primjenu kontrolnih mehanizama koji su im zakonom dati na raspolaganje.

“Konačno, izražavamo nezadovoljstvo činjenicom da se Odbor nije sastajao od sredine decembra prošle godine, upravo zbog činjenice da je riječ o najvažnijem nadzornom tijelu Skupštine koje treba da uspostavi efikasnu kontrolu nad ključnim polugama vlasti u Crnoj Gori”, zaključili su iz Instituta alternativa.

Send this to a friend