Politika

IA: Skupština da odlučuje o odlasku policije u mirovne misije

Kako navode u saopštenju, izmjene zakona su na dnevnom redu današnje sjednice Odbora, ali se njima ne tretira nadzor nad upućivanjem pripadnika Policije, što postaje sve učestaliji vid doprinosa mirovnim misijama.

“Za razliku od jedinica Vojske, prilikom upućivanja predstavnika policije, civilne zaštite ili organa državne uprave u mirovne misije, Vladi ne treba mišljenje niti odobrenje Skupštine. Ona samostalno odlučuje o njihovom učešću u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, a Skupština je potpuno isključena iz ovog procesa” , ističu u IA. 

Matični Odbor za bezbjednost i odbranu nije konsultovan prilikom upućivanja, niti je do sada bio detaljno izvještavan o aktivnostima predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama, osim šturih i osnovnih informacija u godišnjem izvještaju Ministarstva inostarnih poslova. 

“Ovo je posebno brine, jer Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, izričito navodi obavezu Odbora da razmatra ove izvještaje, a samim tim i nadležnih institucija da ih redovno podnose. Smatramo da je saglasnost Skupštine neophodna i prilikom upućivanja pripadnika pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u misije u inostranstvu”, navode u IA. 

Prema navodima IA ,rješenje koje je sada na snazi datira iz 2008. godine, učinjeno je zastarjelim i nepotpunim usvajanjem Zakona o parlamentarnom nadzoru i predstavlja jednu od prepreka daljem razvoju parlamentarnog nadzora u oblasti bezbjednosti i odbrane.

 

 

Send this to a friend