Politika

Ipsos: Za učlanjenje u NATO 56 odsto građana

Ukoliko bi se referendum održavao sredinom oktobra, na birališta bi izašlo 75 posto punoljetnih građana Crne Gore.

Istraživanje Ipsos stratedžik marketinga, u koje je Pobjeda imala uvid, sprovedeno je u periodu od 8. do 16. oktobra na uzorku od 1.015 punoljetnih građana Crne Gore.

Pomenuti podaci za referendum odnose se na opredijeljene birače. Na pitanje kako bi glasali ukoliko bi ove nedjelje bio referedum za učlanjenje Crne Gore u NATO, 42 odsto ispitanika odgovorilo je da bi glasalo za, protiv bi bilo 33, dok njih 20 odsto ne bi glasalo.

Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga kaže da je broj onih koji podržavaju NATO u oktobru bolji od prosjeka za posljednjih 16 mjeseci, i da je sličan nivou podrške koja je registrovana u februaru i martu 2014. godine.

Prema njegovim riječima gledano po političkoj opredijeljenosti, simpatizeri DPS-a, URA i SDP-a, Pozitivne Crne Gore kao i mnogih malih i manjinskih stranaka izrazito su za pristupanje NATO-u. S druge strane, glasači Demokratskog fronta, SNP-a, Demosa i Demokratske Crne Gore izrazito su protiv.

„Zanimljivo je da bi na eventualnom referendumu o pristupanju Alijansi, u ovom trenutku, glasalo više građana Crne Gore nego što bi se odazvalo na parlamentarne izbore. Naime, nešto manje od dvije trećine građana Crne Gore bi glasalo na parlamentarnim izborima“, kazao je Uljarević.

U odnosu na septembarsko istraživanje iste agencije broj građana koji bi podržao učlanjenje Crne Gore u NATO porastao je četiri odsto. Prema tadašnjem istraživanju 52 odsto podržalo bi ulazak u Alijansu, dok je 46 odsto bilo protiv, uz izlaznost od 70 odsto građana.

Podrška učlanjenju tokom ove godine bilježila je konstantan rast, a trendovi pokazuju da od juna postoji većina građana koja bi podržala članstvo u NATO. Tako je u junu podrška iznosila 47 odsto, što je, opet, deset odsto više u odnosu na februarsko istraživanje.

Send this to a friend