Politika

Istraživanje Ipsos-a: DPS i dalje ubjedljiv, Lekić na 16 odsto

“Agencija Ipsos radila je tokom aprila istraživanje javnog mnjenja o podršci građana političkim partijama na uzorku od 1.200 građana iz cijele Crne Gore”, pojasnili su za CdM u DPS-u.

Ovo Istraživanje pokazuje da je došlo do nove podjele političkih karata, ali u najvećem dijelu kod opozicije. Veliki pad bilježi Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića koja ima jedva tri odsto, dok Pozitivna Crna Gora Darka Pajovića ima 2,9 odsto. Najjača partija u Crnoj Gori, i dalje je Demokratska partija socijalista  Mila Đukanovića koju u ovom trenutku podržava 42 odsto građana. 

To je otprilike standardna jačina vladajuće partije kojoj su građani u posljednjih nekoliko godina davali povjerenje od 41 do 43 odsto. 

U istraživanje po prvi put je ušao Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija URA čiji je lider Žarko Rakčević i koji sada ima podršku pet odsto crnogorskih građana.

Interesantno je da veliku podršku i pored svih dešavanja ima Miodrag Lekić i njegov DEMOS 16 odsto.

Pad SDP-a mnoge ne čudi, jer ako se uzmu sva dešavanja u ovoj partiji, izazvana, prije svega, traženjem novih saveznika od strane lidera Ranka Krivokapića, ovaj podatak pokazuje realno stanje. 

Na žalost ove partije, treba očekivati nove potrese, jer predstoji Kongres na kojem će biti najmanje tri kandidata za predsjednika SDP-a, od kojih Krivokapić i Ivan Brajović, očigledno, imaju sasvim različita viđenja vođenja partije. Treći kandidat Merdin Markišić je potpuna nepoznanica.

Pozitivna Crna Gora Darka Pajovića ima 2,9 odsto, što je ispod cenzusa. 

Kada se uzme u obzir da Građanski pokret URA ima podršku iznad cenzusa i da proces osipanja Pozitivne još uvijek traje, sasvim je neizvjesno dokle će ići ova partija. Na njenu žalost putanje je silazna.

Posebno je interesantno u nekada najjačem opozicionom bloku. Po sedam odsto imaju Socijalistička narodna partija Srđana Milića, Demokrate Alekse Bečića i Demokratski front Andrije Mandića i Nebojše Medojevića. 

Proces osipanja SNP-a i DF-a još uvijek traje, pa se očekuje značajan rast Alekse Bečića. Vrijeme će pokazati ko je, u stvari, najjača opozicija, Bošnjačka stranka Rafeta Husovića prema istraživanju Ipsos-a ima oko tri odsto.

U avgustu prošle godine istraživanje Ipsosa je pokazivalo sasvim drugu sliku, osim snage Demokratske partije socijalista. Partija Mila Đukanovića je tada imala 43 odsto podrške, a u aparilu ove godine 42.

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović dao je u avgustu 2014. ekskluzivno podatke istraživanja Ipsos stratedžika Dnevnim novinama.

Demokratski front je tada imao 26 procenata. Nakon toga dogodilo se, međutim, da lider  Fronta Miodrag Lekić i predsjednik Kulba poslanika Goran Danilović, napuste ovaj savez i sa sobom povuku značajan broj pristalica.

Socijalistička narodna partija je u avgustu imala devet procenata povjerenja građana, a Pozitivna Crna Gora pet procenata. 

To je značilo da DPS ima tri odsto više od DF, SNP i Pozitivne zajedno. Sada je ta slika sasvim drugačija i ove tri partije zajedno imaju 17 odsto. SDP je, prema ovom istraživanju, imalo šest procenata podrške, pa je jasno da se za nekoliko mjeseci podrška građana ovoj partiji potpuno prepolovila, prije svega zbog „političkih lutanja“, ove partije. Bošnjačka stranka imala je pet odsto i albanske stranke dva. 

Send this to a friend