Politika

Ivančević: Crna Gora se pita

“Mi razumijemo žal lidera Demokratskog fronta za ranim devedesetim godinama prošloga vijeka, kada su upravo vještački izazvani i raspirivani histerija i huškanje na rat. Oni bi željeli da se ta mučna i tragična vremena vrate. Sada im se priviđa tobožnja anti-ruska politika zvanične Crne Gore i političke većine u našoj zemlji, kada se radi i o opredjeljenju za NATO i za EU”, kazao je Ivančević.

Bilo bi, ističe on, svima interesantno kada bi putnici za Moskvu objasnili što su i kako govorili svojim domaćinima o njihovom (DNP i NOVA) navodnom pozitivnom opredjeljenju prema crnogorskom članstvu u Evropskoj uniji.

Cdu cijeni iskrene političke stavove DF, iako su oni vrlo udaljeni od njihovih pozicija.

“Jedino nas zanima da li su iskreni i oko evropskog usmjerenja. Retorika kojom se obraćaju svojoj zemlji iz inostranstva to ozbiljno dovodi u pitanje”, naglasio je Ivančević

S druge strane, dodaje on, poznat je stav DF-a u vezi NATO integracija.

“Za razliku od vodećih ljudi DF, Cdu smatra da naše članstvo u Alijansi treba da bude od interesa za sve naše gradjane i da bude izuzetno važna komponenta očuvanja i razvoja crnogorskih nacionalnih i državnih interesa. Crna Gora ne treba da bude u NATO-u da bi umilostivila Vašington i Brisel, niti da bi naljutila Moskvu. Naši interesi su naši interesi i tu nikakva zapomaganja i prijetnje nekih političara koji žele da se i ovdje i tamo prikažu kao zastupnici i eksponenti Ruske federacije i njenih interesa ne pomažu. To je zaludna rabota”, kazao je Ivančević.

Dakle, sve je to, ističe on, već viđeno i već se čulo, i u bližoj, i u daljoj prošlosti.

“Znali su Crnogorci i u mnogo težim istorijskim okolnostina da odgovore na takve prozivke i optužbe, na pritiske i podmetanja, pa će znati da to i sada učine. U tome treba da im pomogne i vladajuća partija i državne strukture koje su nadležne za ova pitanja. Izjave iz Moskve zaslužuju i javni zvanični odgovor. Crna Gora treba da bude u Alijansi i o tome treba da se pita Crna Gora”, jasan je Ivančević.

Send this to a friend