Politika

Ivanović: Sve obaveze ispunjene, samo nastaviti sa subvencijama i aktivnostima

Kada su u pitanju aktivnosti na međunarodnom planu, Ivanović je rekao da je započet niz pregovora čija dinamika realizacije ne smije biti ugrožna.

“U pitanju su pregovori sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede, Svjetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu, Evropskom agencijom za bezbjednost hrane, Međunarodnom komisijom za izlov tuna, Mediteranskom komisijom za ribarstvo i Svjetskom bankom”, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Svaka od tih organizacija, kako je naveo, ima svoju dinamiku rada, budžetiranje i fiskalni ciklus.

“Eventualno kašnjenje u komunikaciji ili ispunjavanju preuzetih obaveza može značiti da propustimo cijelu fiskalnu godinu. Za Crnu Goru u ovom trenutku to je luksuz koji sebi ne možemo priuštiti”, poručio je Ivanović.

On je dodao i da se posebno osjetljivo pitanje odnosi na otvaranje pregovora u poglavljima 11, 12 i 13.

“Do sada smo ne samo ispunili sve uslove za otvaranje pregovora već imali i veoma intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom EK koju je neophodno nastaviti kako bi pregovori u sva tri pregovaračka poglavlja bili otvoreni u ovoj godini”, kazao je Ivanović.

Kada je u pitanju redovnost isplate subvencija poljoprivrednim proizvođačima, Ivanović je saopštio da je prošla godina bila prva godina od donošenja agrobudžeta u kojoj su sve subvencije poljoprivrednicima isplaćene u godini nastanka.

“To znači da smo uspjeli da zavedemo red, isplatimo sve zaostale obaveze i omogućimo poljoprivrednim proizvođačima da planiraju svoje aktivnosti. Ta dinamika ne smije se narušiti ukoliko želimo dobro poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori”, smatra Ivanović.

Skupština Crne Gore prošle sedmice je izglasala nove članove vlade izbornog povjerenja. Ivanović, koji je bio bivši ministar pojoprivrede i ruralnog razvoja, izabran je na mjesto potpredsjednika Vlade, dok će funkciju ministra poljoprivrede obavljati Milenko Popović.

Ivanović je novom ministru poljoprivrede poželio sreću i uspjeh.

“Želim mu da ga posluži dobro vrijeme, da tokom njegovog mandata razne bolesti mimoiđu Crnu Goru i da pruži svoj doprinos jačanju povjerenja”, rekao je Ivanović.

Govoreći o stanju raspoloživih finansijskih sredstava i obavezama u resoru poljoprivrede na koje je potrebno obratiti pažnju tokom narednih pet mjeseci kako se ne bi ugrozila dinamika razvoja tog sektora, Ivanović je saopštio da su završene sve obaveze iz programa rada Vlade za prvi i drugi kvartal.

“Svi zaključci Vlade kojima se obavezuje Ministarstvo, a koji su dospjeli do 18. maja, su realizovani. Zaključno sa tim datumom isplaćene su i sve dospjele obaveze i obrađeni svi pristigli zahtjevi građana, kao i isplaćene sve subvencije. Staračke naknade su isplaćene ne samo za maj, već i za jun”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, na današnji dan se na računu Ministarstva nalazi 4,09 miliona eura.

Ivanović je saopštio da preostala sredstva kod Abu dabi Fonda za razvoj koja nijesu ugovorena iznose preko 26 miliona američkih dolara.

“Bez obzira na više lokalnih izbora održanih 2013, 2014 i prošle godine, nije bilo jednog jedinog dokaza da je Ministarstvo nenamjenski trošilo novac ili da je novac koristilo u izborne svrhe. U ovom periodu imali smo više kontrola Državne revizorske institucije, SB i EK. Sve kontrole potvrdile su ispravnost ne samo upotrebe sredstava, već i ukupnog rada Ministarstva”, tvrdi Ivanović.

Povodom pisanja Vijesti o zloupotrebi platne kartice za gorivo Ministarstva poljoprivrede, tako što je kupljeno deset kutija cigarilosa koji koštaju po 4,8 eura, Ivanović je rekao da su to neistine, jer je “bilo potrebno stvoriti percepciju da se bahati ministar poljoprivrede neodgovorno odnosi prema novcu poreskih obveznika”.

On je saopštio da niko nije pušio o trošku države, da kartica Ministarstva nikada nije ugašena i da nije tačno da je Ministarstvo pokušalo da obmane Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. 

Ivanović se osvrnuo i na neke od naslova od ukupno 138 objava na tu temu u periodu od nešto malo više od godinu, kao što su “Ko je pušio o trošku države?”, “Ljubavni problemi na račun građana?”, “Neko je platio pušenje?”.

“Prva laž da je ‘neko pušio na račun države’ je ponovljena ukupno 138 puta. Niko nije pušio ‘na račun države’. Tu smo činjenicu ponovili više desetina puta, ali nijednom nije bilo mjesta da se objavi naš cjelovit odgovor. Druga laž da je ‘kartica je ugašena nakon pušenja o trošku države’ je ponovljena 101 put. Kartica nikada nije bila ugašena, već jednostavno nije korištena tokom perioda provjere te i svih drugih kartica. Kartica je i danas aktivna”, zaključio je Ivanović.

Send this to a friend