Politika

Ivanović: Važna odluka Ustavnog suda

“Iako naša stranka nije imala problem da sakupi dovoljan broj potpisa – na lokalnim izborima u Herceg Novom, u decembru 2014. smo tu obavezu ispunili za manje od 48 sati – od samog donošenja ovakvih nedemokratskih i restriktivnih propisa je bilo jasno da je sporna njihova ustavnost i pravna utemeljenost”, kazala je Anđela Ivanović, članica Predsjedništva Cdu.

Prema njenim riječima, posebno opterećenje je predstavljala činjenica što su i OEBS i Venecijanska komisija svojim preporukama i izričitim negativnim mišljenjem na vrijeme upozorili na nedemokratsku prirodu i štetnost takvih odredbi.

“Poslanici u crnogorskoj Skupštini su to ignorisali, jer ih nije interesovala jednakost učesnika u izborima. Danas, kada je to konačno ukinuto, smatramo da bi bilo korisno razmotriti što su bile motivacije i razlozi za rezonovanje i odluku Parlamenta koji su doveli do takvih nekorektnih i diskriminatorskih odredbi. Mi ih vidimo u težnji tadašnjih, odnosno postojećih parlamentarnih struktura, da otežaju mogućnost novih političkih partija da dobiju poslaničke mandate”, istakla je Ivanović.

Naglašava da ukidanje neustavnih odredbi predstavlja korak naprijed u ustanovljenju korektnih i demokratskih procedura i vraćanju legitimnosti izbornog procesa.

“Kako je, u međuvremenu, omogućena jedna ozbiljna anomalija – da se smatraju parlamentarnim neke stranke i udruženja građana koje nikad nijesu učestvovale na izborima – ukidanje neustavnih odredbi predstavlja korak naprijed u ustanovljenju korektnih i demokratskih procedura i vraćanju legitimnosti izbornog procesa. Demokratija nije puka procedura, ali bez poštovanja pravila i procedure nema demokratije”, zaključila je Ivanović

Send this to a friend