Politika

IVP: Dio sudija glasao protiv usvajanja Poslovnika Ustavnog suda

Iz IVP su podsjetili da su podnijeli inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti nakon što je Ustavni sud Crne Gore donio Poslovnik u decembru 2015. koji nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu.

Sudije Miodrag Iličković, Milorad Gogić i Mevlida Muratović glasali su protiv usvajanja Poslovnika, a za određena rješenja su smatrali da “nisu u duhu Ustava”, navode iz IVP, dok su za usvajanje Poslovnika glasali predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i sudije Dragoljub Drašković, Hamdija Šarkinović i Budimir Šćepanović.

IVP je, stoga, ukazao na dva neustavna, odnosno nezakonita rješenja u Poslovniku.

“Prvim rješenjem “dopisan” je četvrti osnov za izuzeće sudija, iako Zakon o Ustavnom sudu propisuje samo tri osnova za izuzeće sudija. Drugim neustavnim rješenjem “dopisano” je da vijeće za ustavne žalbe ni ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana, iako Ustav propisuje da vijeće mora da odluči jednoglasno, u punom sastavu”, navode iz Instituta za vladavinu prava.

Iz IVP su kazali da je Ustavni sud usvojio Poslovnik sa osam mjeseci i osam dana zakašnjenja, sa rješenjima kojima je “dopisao” Ustav i Zakon o Ustavnom sudu, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka.

“Smatramo da do usvajanja neustavnih rješenja možda ne bi došlo da je Ustavni sud objavio nacrt Poslovnika i pružio priliku zainteresovanoj javnosti da uputi komentare i sugestije, što nije učinio, te smatramo ohrabrujućim što je dio sudija Ustavnog suda glasao protiv usvajanja Poslovnika i ukazao na rješenja koja treba drugačije normirati. Ustavni sud je doveo sebe u situaciju da će sada morati da odlučuje o ustavnosti i zakonitosti sopstvenog Poslovnika i da uklanja iz pravnog sistema sopstvena rješenja”, istakli su iz Instituta za vladavinu prava.

Kako su naglasili, nadaju se da će Ustavni sud zakazati sjednicu na kojoj će proglasiti neustavnim i nezakonitim odredbe Poslovnika za koje su ukazali da su protivne Ustavu i zakonu, te ih staviti van pravne snage.

Send this to a friend