Politika

Izbore nadgleda 35 predstavnika Savjeta Evrope

Biro Skupštine SE odlučio je na sjednici, održanoj 24. juna, da formira delegaciju koja će pratiti izbore u Crnoj Gori. Tako će na čelu delegacije biti irski političar Jozef O Reli. U komitetu koji će pratiti izbore u našoj zemlji biće i članovi iz Evropske narodne partije, Gabrijela Peskova iz Turske i Atila Tilki iz Mađarske.

U timu će se naći i predstavnici Socijalističke grupe (SOC), Evropske konzervativne grupe (EC), kao i predstavnici Alijanse Liberala i Demokrata Evrope. (ALDE), kao i njihove zamjene.

Iz Savjeta Evrope, saopšteno je Dnevnim novinama da je ova odluka konačna, te da će predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Pedro Agramunt o njoj obavijestiti Pajovića u najskorijem roku.

Pajović je nedavno pozvao predstavnike Parlamentarne skupštine OEBS-a, ODIHR-a i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da posmatraju parlamentarne izbore u Crnoj Gori, zakazane za 16. oktobar.

Pajović je uputio pisma predsjednici Parlamentarne skupštine OEBS-a Kristin Mutonen, direktoru ODIHR-a Majklu Linku i predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Pedru Agramuntu, u kojem poziva predstavnike njihovih institucija da posmatraju izbore.

“Održavanje transparentnih, slobodnih i fer izbora, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim demokratskim praksama u Evropi, od izuzetne je važnosti za Crnu Goru” naveo je tada Pajović. Generalni sekretar OEBS-a Lambert Zanijeri potvrdio je prilikom nedavne posjete Crnoj Gori da će i ova organizacija biti aktivno uključena u praćenje izbora.

Zanijer je kazao da će OEBS i dalje pružati podršku demokratskim procesima u Crnoj Gori i naveo da će pozitivno odgovoriti na zahtjev za posmatranje predstojećih parlamentarnih izbora.

On je ocijenio da je politička kriza u našoj državi završena, da su izbori novi početak za koji se nada da će ga svi odgovorno prihvatiti.

Izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore biće održani 16. oktobra, a istovremeno sa ovim, biće održani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru i Gusinju.

To će biti deseti parlamentarni izbori od uvođenje višestranačja i četvrti u nezavisnoj Crnoj Gori. Prethodni izbori za crnogorske poslanike održani su 14. oktobra 2012.

Tada je najviše mandata 39 osvojila koalicija “Evropska Crna Gora” (DPS, SDP,LP), koja je u postizbornom savezu sa strankama manjinskih naroda obezbijedila većinu za formiranje Vlade.

Send this to a friend