Politika

Janjušević: Cilj izmjena zakona nije poboljšanje statusa Tuzi i Golubovaca

Dragiša Janjušević iz Demosa smatra da cilj izmjena tih zakona nije poboljšanje i unapređenje statusa gradskih opština Tuzi i Golubovci u okviru Glavnog grada.

“Ono na čemu temeljimo ovu kvalifikaciju jeste kontinuirano obesmišljavanje pozicije lokalne samouprave u političko-pravnom sistemu Crne Gore punih 25 godina”, kazao je Janjušević za agenciju MINA.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista je još na početku svoje vladavine uvidjela opasnost od pune autonomije i samostalnosti lokalnih samouprava i intenzivno radila, kroz zakonske i podzakonske akte, na tome da se nivo nadležnosati lokalnih samouprava redukuje i minimizira na najmanju moguću mjeru.

Lokalne samouprave, kako je dodao Janjušević, danas više liče na partijske ispostave i ćelije, a ne na servise građana koji su depolitizovani i decentralizovani.

“O tome svjedoči nivo zaduženosti lokalnih samouprava, preko kojih vlada lako manipuliše njima, izborno zakonodavstvo koje tretira odbornike i poslanike u istoj ravni, inkompatibilnost Evropske povelje o lokalnoj samoupravi sa našim zakonodavstvom, kao i činjenica da je Ministrastvo unutrašnjih poslova krovno za ovaj model uprave”, rekao je on.

Zato, naveo je Janjušević, kada se u ovom „političko-pravnom galimatijasu decenijskog obesmišljavanja jednog modela uprave“, uvežu prava manjinskih naroda na nivou gradskih opština dobija se jedan „groteskni politički marketing“.

“Koji, nažalost, ima svoju funkcionalnost i upotrebu u susret parlamentarnim izborima, kad ovako duboku političku krizu treba maskirati brigom za manjinske narode”, zaključio je Janjušević.

Send this to a friend