Politika

Janjušević: Opozicija da iskoristi dešavanja u vladajućoj koaliciji

Direktor Centra, Dragiša Janjušević rekao je agenciji MINA da dešavanja u Socijaldemokratskoj partiji SDP koju očekuje kongres, kao i u Demokratskoj partiji socijalista koju takođe očekuje izborni konges, govore da se radi o krizi vlasti koja će trajati sve do narednih izbora.

“Zato opozicija, koja je do sada u svim udruženim formacijama dovodila DPS do situacije da pravi nestabilne vlade ili vlade koje su jako malo trajale, mora tražiti modele sinergije”, kazao je Janjušević.

Kako je naveo, novi izborni zakon koji predviđa elektronsku identifikaciju onesposobiće DPS nekoliko desetina hiljada glasova startne prednosti, koju su do sada imali zbog nesređenih spiskova.

“Tako da oni mogu tražiti svoju prednost u velikoj atomiziranosti opozicije i rasipanju glasova kao što je bilo 2009. godine, kada je iznosilo preko 35 hiljada prosutih glasova opozicije, što je u prevodu bilo oko devet poslaničkih mandata”, rekao je Janjušević.

On je podsjetio da se vlast u Crnoj Gori nije mijenjala 25 godina i istakao par, kako je rekao, zanimljivih detalja.

“Kao prvo, biračko tijelo u Crnoj Gori teško se opredjeljuje da sa pozicije glasača vlasti glasa opoziciju iako postoje negativni trendovi ekonomskog propadanja, nezaposlenosti, prezaduženosti, privrednog kolapsa, privatizacionih promašaja i tako dalje”, naveo je Jašnjušević. 

Kako je kazao, glasač opozicije, nekad zbog sitnih privilegija, privremenog zaposlenja, pripravičkog staža i sličnog, pristaje da glasa vladajuće partije, iako dugoročno ne rješava svoj ekonomski status.

“U dosadašnjim kretanjima biračkog tijela imali smo situacije kada je u Nikšiću jedan dio biračkog tijela Demokratske partije socijalista glasao Pozitivnu Crnu Goru, na lokalnoj listi, na izborima 2012, dok je na parlamentarnoj uredno glasalo DPS”, rekao je Janjušević.

Isto tako, dodao je on, na predsjedničkim izborima održanim 2013. godine, Miodrag Lekić kao nestranački kandidat je izbornim rezultatom pokazao da je ušao u biračko tijelo DPS-a, “ali pitanje je da li to može uraditi sa stranačkog aspekta”.

“Nikada do sada nijesmo imali situaciju na političkoj sceni da se istovremeno odvijaju procesi gotovo u svim partijama u Crnoj Gori, bilo pozicionim, bilo opozicionim. To može proizvesti kvalitet, prvenstveno ako opozicija što prije zatvori te procese i usmjeri se na traženju modaliteta kako ugroziti vladajuće strukture«” poručio je Janjušević.

Send this to a friend