Politika

Jedrenjak Mircea rumunske Mornarice uplovio u Luku Bar

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan bojnog broda Darko Vuković ugostio je delegaciju u čijem sastavu su bili ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađ, visoki oficiri rumunske Mornaričke akademije i komandant broda sa saradnicima. 

“U razgovoru je iskazana spremnost obje strane za unapređenje i razvoj prijateljskih odnosa između mornarica dvije zemlje, a nakon tradicionalne razmjene poklona, delegacije dviju mornarica imale su sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave”, kaže se u saopštenju.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić posjetio je jedrenjak Mircea i tom prilikom komandant broda je upoznao admirala Samardžića sa namjenom i zadacima jedrenjaka, te programom obuke kadeta, nakon čega su zajednio obišli brod.

Mircea je trojarbolni jedrenjak tipa “bark”, sagrađen 1938. godine u Hamburgu, kao brod za obuku rumunske Mornarice. Brod je dobio ime po Vlaškom princu Mirčei Starijem. Dužina broda iznosi 81.17 metara, širina 12.04 metara, visina 44 metra od vodene linije, a gaz je 5.2 metra. Posada broji 200 članova, od čega je 120 kadeta.

Send this to a friend