Politika

Jesu li poslanici pretjerali u trošenju novca na službena putovanja?

Službena putovanja poslanika prošle godine koštala su više od 750 hiljada eura, što je za skoro 87 hiljada, odnosno 13 odsto više od budžetom planiranog iznosa za ove namjene.

“Ne smatram da poslanici previše troše na službena putovanja. Kao članovi parlamenta dijelom smo i članovi međunarodnih organizacija kao što su OEBS, PSSE, PS NATO. To su stalne delegacije u kojima smo članica i moramo prisustvovati sjednicama gdje se odlučuje i govori o Crnoj Gori”, kazao je za Pobjedu Predrag Sekulić iz DPS-a

On podsjeća da su obaveza i kontakti sa drugim parlamentima, ali i češći odlasci u evropsku prijestonicu.

“U procesu evropskih integracija moramo češće da budemo i u Briselu. Mislim da smo racionalni, čak bih rekao da na mnogim konferencijama na kojima objektivno treba da budemo, nijesmo bili zbog racionalizacije”, kaže Sekulić.

Prema njegovim riječima, važnije je da li iza toga što se potroši, stoje rezultati.

“Tvrdim da Skupština ostvaruje te rezultate. PSSE je Crnoj Gori ukinula stalni monitoring, što je rezultat i napora delegacije naše države u toj organizaciji. Svaka tri mjeseca boravimo u Strazburu na zasijedanju PS i ne idemo tamo turistički, već imamo rezultat sa kojim bi se druge države rado pohvalile”, istakao je Sekulić.

Dritan Abazović (Klub nezavisnih poslanika) kaže za Pobjedu da su službena putovanja sastavni dio rada parlamenta, te da je mnogo racionalnije pitanje kakvi su učinci tih putovanja umjesto koliko se potrošilo novca.

“Kao član Odbora za evropske integracije dosta sam putovao, ali je to sastavni dio mog posla. Odbor nije postigao ni 50 odsto planiranih aktivnosti zbog nedostatka novca. Pozivaju nas druge države i ne možemo da se ponašamo mimo ostalog svijeta. Ne možemo ponižavati državu tako što ćemo izbjegavati posjete u koje nas pozivaju drugi parlamenti”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, i broj putovanja i broj poslanika koji putuju je smanjen.

“Treba obratiti pažnju na one koji putuju sa čitavom „klapom” savjetnika. Jedno njihovo putovanje košta više nego budžet nekoliko poslanika kada odu na put”, dodao je Abazović.

Poslanik SDP-a Izet Bralić smatra da poslanici ne potroše mnogo na puteve u inostranstvo.

“Potrebe, pogotovo na evropskom putu, intenzivirale su međunarodnu aktivnost parlamenta i pojedinih odbora. U tome je i objašnjenje zbog čega se pojavio, makar i neki neznatno veći trošak na službena putovanja”, kazao je Bralić Pobjedi.

On je rekao da su odbori čiji je on član za ljudska prava, i zdravstvo, veoma malo potrošili na putovanja.

“Ukupni troškovi parlamenta manji su od planiranih, pa je i u tom dijelu napravljena štednja”, kazao je Bralić.

Pojedini poslanici nijesu željeli da komentarišu troškove službenih putovanja, i to uglavnom oni koji rijetko poslovno sjednu u avion. Kazali su da ostavljaju prostor za komentar njihovim kolegama koji najviše odlaze u inostranstvo.

Send this to a friend