Politika

Jonica Krivokapiću: Mora se otklanjati nepovjerenje u neke institucije

Ona je ranije Konjeviću uputila zahtjev da u najkraćem roku dostavi dokumenta, podatke i informacije o svim radnjama Uprave policije sprovedenim tokom protesta ispred Skupštine Crne Gore, a, kako kaže, odgovor joj još nije dostavljen.

Dopis koji je Jonica uputila Krivokapiću:

Rukovodeći se činjenicom da ste upravo Vi  konstatovali da dijagnozu trenutnog političkog stanja karakteriše atmosfera nepovjerenja, i to naročito teškog nepovjerenja u neke institucije nadležne za sprovođenje zakona, vjerujem da ćemo se složiti da se moraju početi otklanjati razlozi takvog stanja upravo tamo gdje ih ima najviše.

Cijenila sam korisnim da Vas obavijestim da sam se dana 23.10. i 29. 10. 2015. godine obratila ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću  zahtjevima da mi u najkraćem roku dostavi dokumenta, podatke i informacije o svim radnjama Uprave policije sprovedenim tokom građanskih protesta ispred Skupštine Crne Gore, a da mi do danas nije dostavljen odgovor ni po jednom zahtjevu.

Naglašavam da sam zahtjeve, kao zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, poslala na osnovu odredaba  Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti službi bezbjednosti i odbrane. 

Složićemo se da zabrinjava uočena istrajnost Ministra unutrašnjih poslova u izbjegavanju da odgovori na navedene zahtjeve, posebno ako se uzme u obzir važnost Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti službi bezbjednosti i odbrane, na osnovu kojeg sam uputila navedene zahtjeve, ali i činjenica da su elementi odgovora na neka od postavljenih pitanja iako mi nisu dostavljeni bili dostupni nekim medijima.

Imajući u vidu proklamovane ciljeve inicijative za pokretanje demokratskog dijaloga na najvišem političkom nivou, vjerujem da kredibilitet Skupštine Crne Gore za vođenje takvog dijaloga, mora biti uvažen prvo od strane Ministarstva unutrašnjih poslova kroz poštovanje nadzorne uloge Skupštine i spremnost da se precizno i detaljno odgovori na dostavljene zahtjeve, kako bi se pokazalo da se na Parlament gleda kao na instituciju koju treba uvažavati, a zakone koje donosi poštovati, a ne kao na zgradu koju treba obezbjeđivati i čuvati.

Smatram da je potrebno obezbjediti da se poštuju Ustav i zakoni, i da svi rade svoj posao u skladu sa njima.

Zbog značaja pitanja koja su povod mog obraćanja Vama, očekujem da ćete u nakraćem roku odgovoriti.

Send this to a friend