Politika

Još nije potvrđena lista opozicionara koji ulaze u Vladu

Ministri iz opozicije u vladi izbornog povjerenja su: Goran Danilović iz DEMOS-a, SDP-ov Raško Konjević, dok su nestranački Boris Marić i Milenko Popović.

Potpredsjedničko mjesto u Vladi pripalo je Miloradu Vujoviću, kojeg je predložila trojka SDP, URA, DEMOS, a premijer Milo Đukanović dobiće jos jednog potpredsjednika, tačnije potpredsjednicu – Azru Jasavić iz Pozitivne, koja nije ušla u kvotu trojke po Sporazumu o fer i slobodnim izborima.

Opoziciji, prema sporazumu, pripadaju i direktorska i pomoćnička mjesta u još 16 državnih preduzeća, ali i brojne druge funkcije u izvršnoj vlasti, prenosi portal RTCG.

Još nije potvrđena lista opoziconara koji će ući u vladu izbornog povjernja. Prema  Sporazumu o slobodnim i fer izborima, opoziciji pripada sedam direktorskih, devet pomoćničkih mjesta u javnim preduzećima kao i šest mjesta u upravnim odborima kompanija u većinskom vlasništvu države, koji bi trebalo da kontrolišu korišćenje državnih resursa u predizbornom periodu.

Precizirano je da opoziciji pripadaju direktorska mjesta u Zavodu za zapošljavanje – Radu Miloševiću iz URA-e, Fondu rada, što ce pripasti DEMOS-ovom Željku Roloviću, prvi čovjek Direkcije za saobraćaj trebalo bi da bude Ivan Ašanin iz URA-e, a na čelu Uprave za nekretnine biće Mirsad Nurković iz SDP-a.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća biće takođe SDP-ov Svetozar Domazetović, a direktorica Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu Demos-ova Neda Bogavac, Fond zdravstva vodiće Adis Balota u ime SDP-a. 

Opoziciji pripadaju i pomoćničke funkcije u Direkciji za javne radove i Fondu PIO što će pokrivati članovi Demos-a, Radinko Kostić i Ratko Tadić. Pomoćinici direktora u Investiciono razvojnom fondu, Upravi za šume i ZIKS-u  su iz redova SDP-a… Filip Miloš, Bane Veljković i Marko  Kastratović.

Zamjenik direktora Poreske uprave biće Radivoje Merdović kojeg je predložila URA,  drugi čovjek Uprave carina biće  Mileta Radovanić iz URA-e, a  pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove  trebalo bi da bude Ilir Harasani kojeg delegira URA. Zamjenica direktora Agencije za elektronske medije mogla bi biti Marija Tomaševic iz DEMOS-a.

Za generalnog inpektora u ANB-u predložen je SDP-ov Gojko Pejović.

Opozicija je pripremila i kandidate u bordovima direktora kompanija u većinskom vlasništvu države, a to su: za Elektroprivredu Dejan Mijović kojeg predlaže URA, za Aerodrome Crne Gore SDP-ov Dragan Šimrak, Montenegro Airlines, između ostalih, nadziraće Marko Backović kojeg predlaže URA, a mjesta u bordu direktora Pošte CG i ,13. jul Plantaže” pripašće Demos-ovim predstavnicima Snježani Pavićević i Tini Raičević. U nadzornom tijelu Monteput-a biće Mirel Radić Ljubisavljević iz SDP-a.

Spisku ovdje nije kraj, jer će se doći do nekoliko stotina imena, ako se u obzir uzme da će opoziciji pripasti funkcije po tzv. dubini i u izvršnoj vlasti u opštinama.

Send this to a friend