Politika

Jovan Radović izabran za predsjednika Foruma mladih Pozitivne Crne Gore

Kako je kazao, mladi Pozitivne Crne Gore su prošli kroz brojna iskušenja, a pred njima su bila postavljana velika očekivanja, koja su puno puta opravdali.

“Mi smo bili ona kockica u slici bez koje Pozitivna ne bi bila snažna organizacija koja je bila u stanju da odoli svakom izazovu. Danas smo na novom početku, jer svaki Kongres predstvlja zapravo novi početak. Utemeljeni smo I dalje u istim principima: u solidarnosti, jednakim šansama za sve, građanskom konceptu I nepovredivosti države. Naravno, ključna tačka našeg okupljanje jeste afirmacija I borba za politiku za mlade”, istakao je Radović. 

Prema njegovim riječima, od njih samih zavisi u kakvoj ćemo državi živjeti, raditi i stvarati.

“Zato je neophodno  da budemo dio one politike  kojoj će obrazovanje, školovanje i  usavršavanje mladih  biti na prvom mjestu. Politiku u kojoj će kvalitet i znanje imati prednost,  politiku koja će omogućiti jednake šanse za sve, i državu u kojoj će zapošljavanje biti po principu “prava diploma”, a ne partijska knjižica’”, kazao je Radović.

Tokom svečanog dijela Kongresa potpredsjednica stranke Azra Jasavić istakla je da je politika bitna za sve građane, posebno za mlade, jer kreira javne politike koje se tiču života čitave zajednice.

“Ona se bavi se vladavinom prava, obrazovanjem, radnim mjestima, zdravstvom,ekologijom, privredom, od nje zavisi vaša budućnost i zato je važno da preuzmete odgovornost za svoju sudbinu I sudbinu svoje zemlje”, kazala je Jasavić.

Osvrćući se na 2006. godinu, Jasavić je kazala da je Crna Gora obnovila državnost, ali da nije osposobila i oslobodila  institucije. Institucije su, kako je dodala, politizovane i neprofesionalizovane.

“One štite interese moćnih pojedinca iz vlasti, a ne građana. Iz tog razloga nemamo srednju klasu, koja je nosilac razvoja svakog građanskog društva. Zato vi mladi morate mijenjati društvo na bolje.U središtu vase politike mora biti čovjek i njegove potrebe I to nikada ne smijete zaboraviti” poručila je Jasavić.

Jasavić je naglasila da su mladi, okupljeni oko pozitivnih vrijednosti Crne Gore njena moralna vertikala koja mora promjeniti sumornu političku crnogorsku scenu , humanizovati politiku I kao takvu je njegovati.

“Vi danas okupljeni ovdje, sa pozitivnim vrijednostima, nikada nećete biti opozicija državi već ovakvoj vlasti” kazala je Jasavić i poželjela da Forum mladih izabere super lidera, jer takav lider, prema njenim riječima , ne očekuje da ga slijede već svoje saradnike uči da slijede sami sebe i svoje znanje.

Send this to a friend