Politika

Kacin: Nije dobro za opoziciju da premijer presuđuje

Kacin je istovremeno dodao da nije dobro da opozicija tjera premijera Đukanović da određuje ili arbitrira ko će iz opozicije biti u Vladi.

“Ne želim nikoga braniti ali nije na sadašnjem premijeru da, umjesto političkih opozicionih stranaka, usaglašava rješenja o kadrovima opozicije”, rekao je Kacin, za Pobjedu.

Sjednica parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o leks specijalisu, izmjenama u Vladi i smjeni predsjednika Ranka Krivokapića, odgođena je do daljnjeg jer su premijeru Đukanoviću stigle dvije opozicione liste za popunu ministara u Vladi. Jednu je ponudila trojka SDP, GP URA i Demos, a drugu Socijalistička narodna partija. Obje političke grupacije uslovile su učešće u Vladi izborom svojih kandidata. Govoreći o petomjesečnim pregovorima vlasti i opozicije o uslovima za slobodne i fer izbore Kacin, koji je bivši izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan, ocijenio je veoma pozitivnom činjenicu što je postignut Sporazum o slobodnim i fer izborima i što su ga potpisale sve opozicione stranke osim Demokratskog fronta.

“Mogu izraziti veliko zadovoljstvo što je dogovor konačno postignut jer se pokazalo da su vaše političke elite sposobne da se dogovaraju. S obzirom na to da je Sporazum potpisan, ne vidim da bi iko mogao da izrazi nezadovoljstvo. Tu činjenicu treba pozdraviti i u tom pravcu treba dalje i raditi”, poručio je slovenački diplomata.

Kacin, međutim, upozorava da Sporazum o slobodnim i fer izborima treba i sprovesti.

“Istorija čovječanstva je puna dogovora koji nijesu implementirani. Sada dolazi druga, zahtjevnija, faza u kojoj će se vidjeti koliko su potpisnici odgovorni što se tiče sprovođenja tog Sporazuma i to je sada izazov”, rekao je Kacin.

Kacin je pozvao crnogorsku opoziciju da se dogovori i izađe sa jedinstvenom listom kandidata za Vladu.

“Očekujem da će do dogovora doći, jer svi očekujemo da opozicija unutar sebe pokaže sposobnost dogovaranja. Opozicija po sporazumu ima pravo da daje prijedloge ali sva ta rješenja između sebe moraju usaglasiti. Ukoliko nijesu usaglašeni oni na neki način tjeraju Đukanovića da presudi, što nažalost nije dobro za opoziciju”, rekao je Kacin.

On je poručio da nije na Đukanoviću koji će biti na čelu rekonstruisane Vlade da arbitrira unutar opozicije.

“Ne želim nikoga braniti ali nije na sadašnjem premijeru da umjesto opozicionih političkih stranaka usaglašava dogovor i rješenja između njih”, zaključio je Kacin.

 

Send this to a friend