Politika

Kako su svjetski mediji izvještavali o pozivnici Crne Gore za NATO

International New York Times objavio je tekst pod naslovom “NATO pozvao Crnu Goru da se priključi Alijansi”.

U tekstu se navodi da su države članice NATO-a formalno pozvale malu balkansku državu da se pridruži Alijansi, iako će taj potez naići na protivljenje Rusije. 

“Crna Gora pozvana da se priključi NATO-u, potez koji će sigurno naljutiti Rusiju” naslov je u The Washington Times-u.

“SAD i ostali NATO saveznici su formalno pozvali Crnu Goru da se priključi Alijansi, iako su velike šanse da će ovaj potez naljutiti Moskvu, i uprkos kritikama sa obje strane Atlantika na račun crnogorskog rukovodstva da zemlja nije u potpunosti prihvatila standarde neophodne za članstvo u ovom vojnom savezu”, piše taj list.

CNN prenosi da je NATO danas formalno pozvao Crnu Goru da se priključi Alijansi, uz očekivanje da će država nastaviti sa reformama i napretkom u oblasti vladavine prava.

“Ovaj potez vjerovatno neće biti po volji Rusiji koja ekspanziju NATO-a doživljava kao prijetnju svojoj bezbijednosti”, samatraju u CNN-u.

Independent piše da je NATO je pozvao Crnu Goru da se pridruži Alijansi uprkos protivljenju Rusije.

“Države članice NATO-a su uputile poziv maloj balkanskoj državi, a pozivnica označava početak procesa pridruživanja koji će trajati mjesecima prije nego što CG postane 29 članica NATO”, stoji u tekstu Independenta. 

“NATO prkosi Rusiji i poziva CG  da se priključi Alijansi”, naslov je u Reuters-u, a u tekstu se navodi da će ovo biti prvo proširenje nakon 2009. godine.  

“NATO na taj način prkosi ruskim upozorenjima da će proširenje saveza na Balkan biti provokacija”, prenosi Reuters. 

Sličan tekst objavljen je i u The Wall Street Journal- u pod nazivom “NATO poziva Crnu Goru da se pridruži Alijansi, u prvom proširenju nakon 2009. godine”.

Business Insider AP piše da pozivnica označava početak procesa pridruživanja koji će trajati mjesecima prije nego što Crna Gora postane 29 članica NATO-a.

Deutsche Welle objavljuje naslov “NATO pozvao Crnu Goru da se pridruži Alijansi uprkos navodima Rusije da će to biti provokacija”.

U tekstu stoji da je NATO je pozvao Crnu Goru da bude 29 članica saveza, te da će ova odluka vjerovatno povećati tenzije sa Rusijom baš u trenutku kada je njemački ministar spoljnih poslova izjavio da NATO i Rusija mogu iznova započeti dijalog. 

“Odluka za koju je Generalni sekretar Jens Stoltenberg izjavio da je istorijska je došla 16 godina nakon što je savez bombardovao Crnu Goru, dok je još bila u sastavu Jugoslavije za vrijeme rata na Kosovu. Pregovori o pristupanju će trajati najmanje godinu dana i to će biti prvo proširenje saveza od 2009. godine. I građani CG su podijeljeni oko članstva u Alijansi. Mnogi od njih još uvijek sa prijekorom gledaju na bombardovanje 1999, ali NATO diplomate tvrde da su nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala rastuću podršku članstvu u Alijansi”, prenosi BBC.

Bloomberg piše da bi NATO-va pozivnica upućena Crnoj Gori mogla pojačati tenzije sa Rusijom.

“NATO je formalno pozvao Crnu Goru, produbljujući svoj uticaj u Jugositočnoj Evropi, a u isto vrijeme izazivajući tenzije sa Rusijom. Rusija se protivi pristupanju Crne Gore NATO-u, ali je bila nemoćna da spriječi širenje NATO-a na zemlje istočne Evrope koje su bile pod dominacijom Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata”, prenosi ta agencija.

“Crna Gora pozvana u NATO, Rusija odgovorila prijetnjama povodom ove odluke” naslov je u Spiegel-u.

Taj medij piše da je NATO formalno pozvao našu državu da se pridruži Alijansi, a da Moskva prijeti da će biti posljedica.

Euronews i AFP ponavljaju priču o istorijskom danu za Crnu Goru i NATO, kao i to da će ovaj potez izazvati pogoršanje odnosa sa Rusijom.

USA Today piše da je odluka NATO-a odraz sprovedenih reformi i posvećenosti Crne Gore zajedničkim vrijednostima i očuvanju međunarodne bezbijednosti. 

Fox news navodi da pozivnica označava početak procesa pridruživanja koji će trajati mjesecima prije nego što Crna Gora postane 29 članica NATO-a.

I The Japan Times smatra da će odluka NATO-a pojačati tenzije sa Rusijom.

“NATO je formalno pozvao CRnu Goru, produbljujući svoj uticaj u Jugositočnoj Evropi, a u isto vrijeme izazivajući tenzije sa Rusijom. Rusija se protivi pristupanju Crne Gore NATO-u, ali je bila nemoćna da spriječi širenje NATO-a na zemlje istočne Evrope koje su bile pod dominacijom Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata”, prenosi taj list.

Sa druge strane, ruski mediji ne gledaju blagonaklono na odluku ministara članica NATO-a.

Russia Today piše da će ovaj potez dovesti do dodatnog pogoršanja odnosa sa Rusijom, koja smatra da je proširenje NATO-a  na istok prijetnja njenoj bezbijednosti. 

Iz Kremlja će, kako prenosi RT, uslijediti odgovor na pozivanje Crne Gore da se pridruži Alijansi, ali detalji još uvijek nijesu poznati. 

“Predsjednik Rusije još uvijek nije dao izjavu za javnost o ovom pitanju. Čekaćemo na zvanične izjave iz Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i samog predsjednika, kako se ne bi oslanjali na izjave eksperata”,rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Crna Gora u kavezu NATO-a” naslov je u Ruskoj Gazeti.

Taj list prenosi da će proces pristupanja NATO-u trajati najmanje godinu i po dana, te da je ovaj događaj već ranije izazvao podjele u državi, jer je polovina građana protiv pristupanja Alijansi. 

“Iz Kremlja su najavili da širenje NATO-a neće proći bez odgovarajuće reakcije Rusije”, piše Ruska Gazeta. 

Politikus je objavio tekst pod naslovom “Crna Gora može biti nova igračka u rukama NATO-a”.

“NATO je preduzeo novi potez koji bez sumnje odaje za šta se zalaže zapadna Alijansa – u sastav NATO-a ulazi Crna Gora. Nema sumnje da će Vlada Crne Gore uprkos negodovanju građana izraženom na protestima prihvatiti tako primamljivu ponudu. Ruske vlasti su već najavile svoju namjeru da otkažu zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako uđe u NATO, a to se prije svega odnosi na vojno-tehničku saradnju i investicije”, piše Politikus.

Komersant prenosi da Crnoj Gori predstoji dug put intenzivnih reformi, snažnija borba protiv korupcije i jačanje podrške javnosti za članstvo u NATO-u.

Mk.ru siguran je da će Moskva kazniti Podgoricu zbog stupanja u NATO.

Taj portal prenosi da poslanici i senatori smatraju da će Crna Gora zbog pristupanja NATO-u izgubiti ruske investicije. 

Predsjednik Komiteta za odbranu i bezbijednost u Savjetu Federacije Viktor Ozerov je rekao da će Rusija odustati od implementacije zajedničkih programa sa Crnom Gorom zbog njenog pridruživanja Alijansi. 

On je naglasio da će Crna Gora za Rusiju postati zemlja koja predstavlja potencijalnu bezbjednosnu prijetnju. 

“Član Komiteta za međunarodne odnose u ruskoj Dumi Nikolaj Levicev je izjavio da Crna Gora nije samostalna država i da čak nema sopstvenu valutu, a jedan od članova Komiteta za odbranu Andrej Krasov je izjavio da će Crna Gora pristupanjem NATO-u postati marioneta Vašingtona”, piše Mk.ru.

Send this to a friend