Politika

Ključ: Poljoprivreda mora biti jedan od razvojnih prioriteta

„Prije svega, jer poljoprivreda stvara oko osam odsto BDP i angažuje više od 20 odsto ukupnog broja zaposlenih, osnova je za razvoj prerađivačke industrije, a značajno doprinosi razvoju turizma i brojnih usluga. Dugoročno, još je važnija njena društvena uloga – kroz održivo korišćenje prirodnih resursa i očuvanje sela, njegovih vrijednosti i tradicije“,  kazao je Marković.

Marković međutim ističe da razvojni kapaciteti poljoprivrede u Crnoj Gori trenutno nijesu iskorišćeni na pravi način i daju slabu konkurentnost.

„Nedovoljno korišćenje resursa, niska konkurentnost i nerazvijen vrijednosni lanac hrane za rezultat imaju ogroman trgovinski deficit (preko 400 miliona eura), poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Od 516 hiljada poljoprivrednog zemljišta koristi se tek oko 230 000 ha. Nizak tehnološki nivo proizvodnje, nepovoljna struktura gazdinstava, niski prinosi, mali obim proizvodnje“,  samo su neki od problema koje navodi Marković.

On poručuje da u Velikoj koaliciji Ključ imaju rješenje i plan kako da se situaciju u resporu poljoprivrede poboljša, a to prije svega podrazumijeva stvaranje uslova da svako radi svoj posao, kako bi poljoprivrednici proizvodili više i bez poteškoća viškove plasirali na tržište.

„Neuporedivo boljim i potpunijim korišćenjem poljoprivrednih resursa povećati proizvodnju hrane, smanjiti uvoznu zavisnost, uz odgovoran i brižan odnos prema selu“, kaže Marković.

On sitiče “da je uloga države na prvom mjestu, i da ta podrška treba da se kreća u dva pravca – povećanje budžetske podrške, prije svega proizvođačima i sveobuhvatna politika ruralnog razvoja.

„To znači sa da treba obezbijediti minimum 20 miliona eura godišnje u jačanje konkurentnosti i uvođenje EU standarda u svim sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i povećati ulaganja u seosku infrastrukturu  na minimum pet miliona eura, čime se stvaraju uslovi da mladi ostaju na selu, proizvode hranu, brinu o resursima i čuvaju tradiciju našeg sela“ iznosi plan Marković.

On dodaje da je pridruživanje EU među našim prvim prioritetima, što znači da se mora dosljedno primjenjivati model podrške i razvoja EU.

 

 

Send this to a friend