Politika

Ko će se odazvati pozivu Krivokapića?

Partija sa najviše poslanika u skupštinskim klupama je DPS, a iz te stranke više piuta su ponovili da su, iako smatraju da su izbori fer, na razgovore spremni.

To je nedavno potvrdio i lider te partije Milo Đukanović, a upitan da li će on učetvovati u razgovorima, s obzirom na to da će poziv biti poslat liderima stranaka, kaže da je to sada manje važno.

“DPS će sigurno učestvoivati i u našoj partiji postoje ljudi koji su specijalizovani za određene oblasti, ja sam najmanje specijalizovan za pitanja izbornog sistema. Postoje mnogi saradnici koji su specijalizovaniji od mene u tom polju. Naravno, tamo gdje bude trebalo da razgovaramo o nekim opštim političkim pitanjima učestvovaću ja”, poručio je Đukanović.

Dijalog o rješavanju krize ne smije biti alibi za kupovinu vremena u odnosu na neminovne promjene koje su potrebne Crnoj Gori, a naredne izbore obavezno treba da sprovede prelazna vlada, ocijenio je za Antenu M lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

“Jasno je da dijalog o rješavanju krize ne smije biti alibi za promjene koje su potrebne Crnoj Gori. Naredne izbore treba da sprovede prelazna Vlada. SNP smatra da je ponižavajuće da neko pod dijalogom smatra potrebu da se primjenjuje postojeće izborno zakonodavstvo”, kaže Milić. 

Za SNP je veoma važno pitanje, kaže Milić, ko će organizovati izbore. Po njihovom mišljenju, to treba da bude prelazna vlada a ne oni koji su vladali do sad. Upitan da li će prisustvovati razgovorima koje organizuje Krivokapić i saopštiti takav stav partije Milić kaže da od 24. oktobra, dakle već mjesec, stoji njihov poziv da se počne dijalog o tome kako da se riješi politička kriza.

“Nemojmo zbog potrebe da se zna da li će neko prisustvovati razgovorima zaboravi šta je glavna tema- SNP će biti posvećena samo jednom- da vlast koja bude izabrana na sljedećim parlamentarnim izborima bude vlast formirana na fer i demokratskim izborima. Šta god bude trebalo da uradimo kako bi to postigli, uradićemo, a ukoliko za to ne bude partnera, onda to neće rješavati predsjednici političkih partija već neko drugi”, kazao je Milić.

Drugi po redu klub poslanika je DF. Stav tog političkog saveza je poznat. Prvo su tražili pregovore sa vlašću oko fer izbora, nakon toga od te ideje odustali i saopštili da neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima sa DPS-om i SDP-om, a nakon toga stav je da ipak na razgovore hoće,ali samo ako su o prelaznoj Vladi. 

Treći klub po veličini trenutno je klub nezavisnih poslanika. Kako je Krivokapić naznačio da će biti pozvani samo predsjednici partija koji imaju poslanike u Skupštini ne zna se da li će i kako nezavisni poslanici koji pripadaju Demosu, Demokratama, Uri, Socijaldemokratama učestvovati na pregovorima. 

“Ne znam kako je to zamišljeno i ko će sve biti pozvan. To je nešto što čekamo da vidimo”, kazao je raniej predsjednik kluba Mladen Bojanić.

Da podsjetimo da su ranije Demos, Ura i Demokrate zajedno saopštili da žele dijalog ali uz posredovanje ili prisustvo EU. Ko će od njih, ukoliko budu pozvani prisustvovati razgovorima koji će biti vođeni u parlamentu, bez poisrednika, još nije poznato. 

Ono što je sigurno je da će Pozitivna na razgovore doći.

“Pozitivna jeste na liniji da dijalog nema alternativu i da se problemi naše kuće moraju rješevati unutar naše kuće a to je SKupština CG. Taj dijalog samo može dati doprinos u rješavanju aktuelne političke situacije”, kaže Goran Tuponja iz ove partije.

Send this to a friend