Politika

Konjević: Sporazumi o granicama sa BiH i Kosovom istorijski događaji

U intervjuu za Radio Antena M Konjević kaže da je poslata jedna pozitivna priča sa Balkana, iako ih je bilo vrlo malo u proteklih 25 godina.

“Pokazali smo da jedno osjetljivo pitanje kao što je pitanje granica, komplikovano u pravnom i političkom smislu, se može rješavati dijalogom, bez posredovanja međunarodne zajednice i na obostrano zadovoljstvo”, navodi Konjević.

Kako je dodao, upravo potpisivanje sporazuma o granicama potvrda dobre regionalne saradnje koju naša zemlja ima.

“Sporazumi sada podrazumijevaju mogućnost implementacije seta prethodno potpisanih dokumenata, o kontroli granice i pograničnom prometu. Omogućavaju građanima sve tri države koji žive u pograničnom području, da na jednostavniji način funkcionišu. Ono što je takođe izuzetno važno jeste činjenica da ovakvi sporazumi pripremaju Crnu Goru za nešto što je bliska budućnost a to je da ulaskom u EU naše granice će biti spoljne granice, i potpisivanjem sporazuma o razgraničenju stvaraju se preduslovi da Crna Gora može dalje da razvija svoje unutrašnje mehanizme na pripremi da bude dio Šengena koji bi podrazumijevao niz strogih procedura u zaštiti vanjskih granica EU”, objašnjava Konjević.

Kada je posrijedi granica sa Albanijom Konjević podsjeća da su dvije zemlje utvrdile graničnu liniju sporazumom 2009. godine. 

“Sada eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije rade na pripremi projekta obnavljanja, popravki i održavanja graničnih oznaka duž granice”. Kada je posrijedi razgraničenje sa Srbijom koriste svaku priliku da o tom pitanju razgovaraju. Posljednju koju smo imali tokom jula, tokom bilateralnog sastanka sa ministrom Stefanovićem u Podgorici, kada smo razgovarali o potrebi da sagledamo realnost i poziciju i jedne i druge države i dogovorili smo da u što je moguće skorije vrijeme otvorimo razgovore o pitanju definisanja sporazuma o pograničnom saobraćaju. Uvažavajući činjenicu da razgovori u vezi sa pitanjem same granice je nešto za šta je potrebno još vremena”, precizirao je on. 

Konjevič se dotakao i teme o elektronskoj identifikaciji birača, nakon što je funkcioner DPS-a Predrag Sekulić nedavno kazao da je neophodno testirati prije parlamentarnih izbora.

“Ne bih posebno komentarisao tu izjavu koja ima jedan prijedlog koji je više politički. Jedina nadležnost MUP-a je da obezbijedi terminale za elektronsku identifikaciju i izradu softvera. Mi smo potpisali ugovor sa austrijskom firomom i realizacija tog ugovora ima svoju dinamiku”, navodi on, zaključivši da je sada na Državnoj izbornoj komisiji i na parlamentarnim partijama da tokom sljedeće godine kada se uđe u proceduru parlamentarnih izbora, procijene na koji način implementirati određene norme.

Send this to a friend