Politika

Koprivica: Frapantno što se Vlada hvali saradnjom sa Rusijom

Koprivica smatra da ih Crna Gora nije morala uvoditi, jer se, za razliku od Crne Gore, Srbija nije ponijela poslušnički, nego je principijelno odbila taj gnusni čin i sačuvala dostojanstvo ozbiljne i principijelne države. 

“U informacijii o saradnji s najvažniijim državama svijeta Vlada Crne Gore ne samo što je prećutala svoj potez dodvoravanja Zapadu na štetu Rusije, nego je istakla i opredjeljenje Crne Gore da održava dobre i prijateljske odnose s tom zemljom u svim značajnim sferama kroz politički dijalog. Nekome uvesti sankcije i pritom gajiti realni optimizam oko nastavka saradnje, to može jedino zahvaljujući Vladi Crne Gore i načinu razmišljanja u njoj. Možda se neko iz kabineta i sprema za Moskvu, da saopšti da nije sporno da joj je Crna Gora uvela sankcije. Ali da je osim te sitnice sve drugo idealno, i da zato Vlada ohrabruje Rusiju da još više, i to jednostrano, podržava Crnu Goru po sistemu: mi vama sankcije, a vi nama svaku vrstu pomoći”, navodi Koprivica.

Kako dodaje, takvi dvostruki aršini Vlade i premijera predstavljaju eklatantan primjer kalkulantskih postupaka, uz providnu i licemjernu želju da se bez griže savjesti mirno sjedi na dvijema stolicama. 

“Da se vjekovnom prijatelju grubo okrenu leđa kad ne treba, i od istog tog prijatelja i dalje traže usluge, razumijevanje i tapšanje po ramenu. U informaciji Vlade apostrofiran je značaj turizma, gdje je upravo rusko tržište i dalje od najvećeg značaja za privredu Crne Gore. Dakle, ni američko, ni zapadnoevropsko, nego rusko. Vlada time očigledno poziva i ruske turiste da, u znak priznanja Crnoj Gori za nametnute sankcije, krenu ovamo u još većem broju. Da im to, što se zvanična Crna Gora direktno svrstala protiv Rusije u svjetskim okvirima, bude i dodatni stimulans. Ako je i od Vlade Crne Gore, ovakva zamjena teza, i guranje međunarodnog problema pod tepih, krajnje je providno i neozbiljno. Ovo tim prije što je ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio krug mogućih novih sankcija u sferi ekonomije za jedan broj zemalja, pa se nemojmo začuditi ako se među njima nađe i Crna Gora”, navodi Koprivica.

Zato DNP poziva Vladu da ukine sankcije Rusiji, i time prekine svoju otužnu servilnost prema SAD-u. 

“Posebno zato što te sankcije mogu donijeti najviše štete upravo našim građanima, sve zbog jednog kruga hazardera iz Vlade, koji se kockaju sa mirom i prosperitetom ove zemlje”, zaključuje Koprivica.

 

Send this to a friend