Politika

Koprivica: MUP i dalje bježi od odgovornosti za kršenje zakona

Medijski centar DNP ističe da MUP jasno pokazuje da i dalje bježi od odgovornosti za kršenje zakona, kao i od jasne krivice za razbijanje mirnih demonstracija enormnim prekoračenjima svih ovlašćenja i profesionalne etike tokom 17. i 24. oktobra.

Saopštenje Dragana Koprrivice

Nakon brutalnog prebijanja građana, uz huligansko ponašanje pojedinih policajaca, koji su blatili uniformu dotle da su oštro reagovali čak i veterani specijalnih jedinica, uslijedio je i frizirani izvještaj MUP-a Savjetu Evrope o postupanju prema novinarima tokom razbijanja mirnih protesta 24. oktobra”, kazao je Dragan Koprivica iz ove partije.

Riječ je o odgovoru MUP-a povodom prijave podnesene putem platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbjednosti novinara.

Po benignom izvještaju iz MUP-a ispostavlja se da su novinari bili samo neka vrsta „kolateralne štete“ zbog ciljne grupe, koja je navodno ometala policiju. Međutim, novinari su sve te tvrdnje energično demantovali. A da farsa bude veća, novinarskim ekipama je prsluke s oznakama „pres“ prvo širokogrudo izdao upravo MUP, ali su time novinari bili samo još vidljivije targetirani. Očito, u policijskim kordonima su ignorisali značaj bezbjednosno označenih prsluka, kojima se štite novinari na svom zadatku svugdje u svijetu, kao jasnim signalom da policija na njih ne smije primjenjivati mjere prinude. 

Medijski centar DNP zato pita nadležne iz vrha MUP-a, zar pripadnici SAJ-a nijesu imali nikakve direktive o prekoračenju ovlašćenja, i prema kome, ili im je samo bila izdata naredba da se spašavaju režim i enormne beneficije moćnika po Crnoj Gori, a da sve drugo nema baš nikakvog značaja. 

Ako je iza novinarskih ekipa, prema kategoričkoj izjavi jednog od novinara, stajala grupa demonstranata u pasivnoj poziciji, zar niko u policijskim kordonima nije mogao pojmiti da će od bacanja suzavca i sami novinari biti izloženi žestokom hemijskom dejstvu? Zar pritom niko od policajaca nije bio na nivou zadatka da shvati da čak ni na pasivne demonstrante ne treba bacati suzavac ako će već time biti ugroženi i životi samih novinara na njihovom radnom zadatku?! 

Ali ko bi u našoj policiji mogao da razmišlja tako trezveno i profesionalno? Očito niko. Tim prije što to nije ni bio cilj čelnika MUP-a. Ovakvim postupanjima, a potom i fingiranim izvještajima i infantilnim pravdanjima pred Evropom, MUP CG jasno pokazuje da i dalje bježi od odgovornosti za kršenje zakona, kao i od jasne krivice za razbijanje mirnih demonstracija enormnim prekoračenjima svih ovlašćenja i profesionalne etike tokom 17. i 24. oktobra.

Send this to a friend