Politika

Koprivica: Uvesti institut neposrednih izbora za predsjednike opština

“Vladavina klanova satire lokalnu demokratiju i produbljuje negativnu selekciju kadra na lokalnom nivou vlasti. Slabost političkih institucija, tj. pravila koja definišu političke procese na lokalnom nivou vlasti govore o velikom društvenom značaju programskog opredjeljenja Demokrata- neposrednih izbora za predsjednike opština”, navodi on.

Koprivica smatra da se prepoznaju e tri osnovna uzroka nepostojanja lokalne demokratije u Crnoj Gori. 

“Prvi, težnja da nesputana politička moć u podijeljenom društvu stanuje na jednoj adresi. Nespojive su vještačke podjele i suštinska decentralizacija vlasti. Drugi, namjera da se prodaje politički uticaj onima na nižem nivou vlasti koji će to platiti bezrezervnom podrškom centralnoj vlasti i prioritetnim finansiranjem partijskog kadra preko opštinskih budžeta. Treći, težnja da se otkloni sumnja šefa kleptokratske centralne vlasti u namjere najbližeg političkog okruženja putem dodjele privilegija, resursa, monopolskih prava, pa i opština. I nakon nedopustivih nasrtaja na opozicionu političku konkurenciju, preostaje strah od najbližih saradnika koji imaju neugodne informacije i enormne resurse. Dodjela opština je jedan od načina zadovoljenja klanova proisteklih iz centralne kleptokratije”, navodi Koprivica.

Kako dodaje, klanovi razvlašćuju narod i postaju nosioci suvereniteta u Crnoj Gori i zato što nema neposrednih izbora za predsjednike opština, direktnim glasanjem građana, zbivaju se ofirni društveni ishodi.

“U Nikšiću predsjednik opštine postaje lice koje niko nije ni pomenuo u predizboprnoj kampanji kao mogućeg kandidata, niti je bio na izbornoj listi, a u Budvi nakon obznanjenog bezakonja i pritvaranja predsjednika opštine nema automatskih izbora, već dolazi do pregovora bez konsultovanja građana, pa i do nesuvislih predloga o tehničkoj vlasti sa Dps. Ako nema neposrednih izbora za predsjednike opština, dominiraće klanovi čiji izbor pada na nijeme svjedoke, apologete ili saučesnike bezakonja. Ako nema neposrednih izbora građanima se, kao u slučaju Herceg Novog i Nikšića, pred izbore prodaje „mačka u džaku“, a nakon izbora „mačke iz džaka“ čuvaju „državnu ribu“, tj. upravljaju javnim resursima. Ishodi su bezakonje i rasipanje resursa”, tvrdi Koprivica.

Kako navodi, jasno je da klan ne traži onoga ko je privržen etičkim standardima, a u kooperaciju sa klanom ne ulazi onaj kome je čestito obavljanje javnog posla iznad partikularnih interesa. 

“Nema odgovornog obavljanja javnog posla ako se unaprijed jasno i javno ne zna- ko se bira za gradonačelnika, ko ga stvarno bira, kome i na koji način gradonačelnik polaže račune za svoj rad. Opredjeljenja interesnih grupa i njihovo nadmetanje oko prevlasti u opštinama, u režiji centralne vlasti, urušavaju sliku koju građani imaju o javnim institucijama.  Usled toga javnim institucijama neće imati motiv da pristupa pošten i kompetentan kadar, već oni koji u javnim institucijama vide šansu da prihoduju kroz zloupoterebe i trgovinu političkog uticaja Prvenstvo kooperacije sa centralnom vlašću i partijskim vrhom, a ne sa građanima, uzrokuje veliki pad kapitalnih opštinskih izdataka, na račun tekuće potrošnje kojom se realizuje partijsko zapošljavanje. Neposredno izabrani predsjednik opštine orjentisan je prema građanima od kojih mu zavisi reizbor, zbog čega ima jači motiv da efikasno pruža javna dobra građanima, a ne privatne usluge centralnoj vlasti”, objašnjava Koprivica.

On smatra da uvođenje instituta neposrednih izbora za predsjednike opština dovodi do većeg stepena političke odgovornosti i legitimiteta državne vlasti, unapređenja efikasnost javnog sektora i ublažavanja negativne selekcije kadra u lokalnim javnim institucijama.

“Dugoročna reforma političkih institucija mora osnažiti uticaj građana na izborne ishode i motiv da aktivnije učestvuju u političkom životu”, zaključuje Koprivica.

 

Send this to a friend