Politika

Kosovo posvećeno unpređenju položaja autentičnih kosovskih Crnogoraca

Nakon što je predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, uputio zvaničnu pozivnicu predsjedniku predsjedništva Unije Crnogoraca Kosova, Slobodana Vujičiću, za učešće na Profesionalno-naučnoj debati, iz te organizacije su istakli da je, na taj način zvanicna Priština još jednom poslala jasan signal da crnogorsku zajednicu po svemu ravnopravno tretira sa svim drugim zajednicama, a da je Unija Crnogoraca Kosova partner i most spajanja između dvije dobrosusjedske države.

Iz Unije Crnograca Kosova su najavili da će se debata održati 3. avgusta u Skupštini Kosova, te istakli da vjeruju da će tada doći do jedinstva svih političkih subjekata u parlamentu, nakon čega će se i ratifikovati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Učesnici debate biće poslanici Skupštine Kosova, predstavnici Državne komisije za označavanje granice, eksperti, kredibilne organizacije civinog društva, predstavnici medija i odgovorni zvaničnici obuhvaćenih institucija koje su bile zadužene za proces demarkacije granice između Kosova i Crne Gore.

Iz Unije Crnograca Kosova su podsjetili da je Sporazum ratifikovan u Skupstini Crne Gore, dok je ratifikacija Sporazuma u Skupstini Kosova izazvala neočekivano velike podjele unutar poslaničkih klubova koji pripadaju albanskoj etničkoj zajednici kako od strane pozicije tako i od strane opozicije.

Evropska komisija je, uprkos podjelama, uslovila viznu liberalizaciju Kosovu ratifikovanjem pomenutog Sporazuma u Skupštini.

Send this to a friend