Politika

Kovač: Ratifikacija i u Hrvatskoj veoma brzo

 

Ističe da je Vlada Hrvatske obećala da će to učiniti vrlo brzo.

“To je obećala nedavno i naša predsjednica tokom posjete Crnoj Gori, obećao sam i ja. Mi ćemo se potruditi da budemo među prvima koji će ratifikovati u hrvatskom Saboru ulazak Crne Gore u NATO”, kazao je Kovač.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač je čestitao potpisivanje Pristupnog protokola Crnoj Gori.

“To je vrlo važna vijest za Crnu Goru, ali i za Hrvatsku, za cijelu Evropu. To je doprinos stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Evrope, vrlo važan dan za nas u Hrvatskoj”, kazao je Kovač.

On je poručio da je Hrvatskoj veoma stalo da Crna Gora napreduje na putu prema članstvu u Alijansi.

“To je važno za Crnu Goru, ali i za susjedne države, jer bez sigurnosti i stabilnosti nema održivog ekonomskog i društvenog napretka”, naveo je on i dodao da Crna Gora može računati na podršku Hrvatske i na putu ka EU.

On je naglasio da vidi mogućnost osnaženja ekonomskih i infrastrukturnih odnosa sa Crnom Gorom, pri čemu je naglasio da Jadransko-jonski autoput moramo izgraditi.

“Treba naglašavati pozitivne strane naših bilateralnih odnosa, a otvorena pitanja uvijek će ih biti rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i, dakako, na temelju međunarodnog prava i nacionalnih interesa. To smo dužni svojim dvjema zemljama i svojim ljudima”, poručio je Kovač.

Kako je dodao, svi žele sa svim svojim susjedima kvalitetne odnose, ,,puno bolje nego što smo su ih zatekli kada su uspjeli dobiti povjerenje građana i formirati vlast“.

“Hrvatskoj je vrlo važno imati stabilno i demokratsko susjedstvo. Zato podržavamo skoro priključenje Crne Gore NATO savezu, a potom i zajedničkoj evropskoj porodici”, rekao je Kovač.

Hrvatski ministar smatra da bez obzira na još neriješeno pitanje Prevlake bilateralni odnosi mogu služiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa.

“To što još nijesmo utvrdili granicu nije ništa neobično, ima dosta država na svijetu koje nijesu utvrdile svoje granice, ali normalno koegzistiraju, kohabitiraju, što je slučaj i Hrvatske i Crne Gore”, kazao je hrvatski šef diplomatije.

On je rekao da je „najvažnije da imamo dobru volju da u interesu građana rješavamo probleme, a da građani ne trpe zbog neutvrđenosti granice“.

Prema njegovim riječima, EU je, bez obzira na probleme i izazove s kojima je suočena, atraktivna, nudi članicama stabilnost, sigurnost i komfor.On je dodao da EU omogućava i da se žive svoje nacionalne specifičnosti, bez ograda, uz poštovanje zajedničkog kućnog reda, odnosno zakonodavstva EU.

Kovač se zahvalio na podršci Vlade Crne Gore hrvatskoj nacionalnoj zajednici, što, kako je rekao, dodatno podstiče razvoj dobrosusjedskih odnosa. Istakao je i da crnogorska zajednica u Hrvatskoj značajno doprinosi učvršćivanju veza dvije prijateljske zemlje.

 

 

Send this to a friend