Politika

Kovačević: Alijansa prepreka prosperitetu i miru

On smatra da bi nedobijanje poziva za članstvo u NATO-u moralo rezultirati padom Vlade Mila Đukanovića.

„Jer znači ogroman neuspjeh koalicije na vlasti. Nova vlast koju bi sačinjavale demokratske snage treba odmah da raspiše referendum i da utvrdi što žele građani i građanke i da na osnovu te odluke promjeni ili zadrži sadašnju spoljnopolitičku orjentaciju“, kazao je Kovačević agenciji MINA.

On je ocijenio da će odluka zemalja članica NATO-a o upućivanju poziva Crnoj Gori zavisiti od dešavanja na globalnom planu.

„NATO je žestoko diskreditovan u moćnim evropskim krugovima zbog pogubnog uplitanja u unutrašnje stvari Ukrajine, gdje se pokazao kao instrument megalomanskih fantazija o globalnoj imperiji američke neokonzervativne političke elite“, naveo je Kovačević.

Te fantazije su, rekao je on, doživjele fijasko i aktivnosti lidera najmoćnijih država Evropske unije u prethodna dva mjeseca jasno pokazuju otklon od daljeg zaoštravanja odnosa sa Rusijom, što, kako je rekao, nesumnjivo ide protiv politike njihovih prekookeanskih „partnera“.

Ipak, smatra on, to je tek prvi korak u izgradnji degolovske Evrope „od Atlantika do Urala“, jedinog modaliteta koji može da spriječi još jedan evropski rat katastrofalnih razmjera.

„NATO je prepreka toj i takvoj Evropi, a time i prosperitetu i miru. Što se prije rasformira, to će u Evropi brže doći do političkog, ekonomskog i kulturnog procvata“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u skladu sa tim, logična je izjava predsjednika Francuske Fransoa Olanda da Francuska ne želi nove članice u NATO-u. „NATO treba da odumire, a ne da buja“.

„Međutim, svjedoci smo da je u Crnoj Gori ta decidna izjava bila predmet skandaloznih manipulacija od državnih funkcionera i njima bliskih analitičara. U isto vrijeme, pokazala je i stepen profesionalnosti određenih ambasadora“, kazao je Kovačević.

On je, komentarišući navode premijera Mila Đukanovića, koji je kazao da je, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, zabilježen rast podrške javnosti NATO integracijama od četiri do pet odsto i da je sada na nivou od oko 38 odsto, rekao da rezultati istraživanja javnog mnjenja koje saopštavaju iz Vlade nijesu kredibilni.

„Podsjetiću na prošlogodišnju intelektualnu rašomonijadu tadašnjeg koordinatora vladine NATO propagande Nebojše Kaluđerovića kada je saopštio da je podrška „43, 44, 45 odsto“. Nije ni čudo što je Kaluđerović sada u diplomata u Ženevi: shvatio je da radi uzaludan posao hvaljenja NATO-a“, saopštio je Kovačević.

Kako je rekao, slične manipulacije su uočljive i u slučaju Đukanovića.

„Jednog dana podrška je 46 odsto, drugog 38 odsto, trećeg neki drugi broj. Sve je to prazna priča dok se ne raspiše referendum i građani i građanke svojim glasom nedvosmisleno iskažu svoje mišljenje“, ocijenio je Kovačević.

Kad je u pitanju Đukanovićeva izjava da nema snažnijeg argumenta za NATO od onog što se dogodilo 1999. godine, Kovačević je kazao da se Đukanović „odavno identifikovao sa agresorima na sopstveni narod“.

„Čemu svjedoči svaki njegov potez, bilo da se tiče unutrašnje ili spoljne politike, tako da je ova izjava samo jedna u nizu onih koje razotkrivaju stepen njegove otuđenosti od realne crnogorske zbilje i dubinu bjekstva od suočavanja sa sopstvenom političkom biografijom“, dodao je on.

Kako je rekao, NATO kampanja jeste prisutnija u javnom diskursu nego prije dvije ili tri godine. 

To je, kako je rekao, neka priča od prije desetak godina kada je geopolitička i ekonomska situacija u Evropi bila radikalno drugačija nego danas.

„Tako da su ti argumenti izgubili svaku vezu za konkretnim zbivanjima. Oni govore o nekom davno prošlom vremenu i podsjećaju na sovjetsku propagandu koja je govorila o jačanju komunizma čak i u doba kada je bilo jasno da puca po svim šavovima“, naveo je Kovačević.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Torsades
Gost
Torsades

E većeg penala davno nijesam
E većeg penala davno nijesam vidio…

Laki
Gost
Laki

Bravo profesore Kovačeviću.Bravo profesore Kovačeviću. Najzad jedan smislen osvrt na NATO problem. Ako smo u praksi imalo demokratični moramo na referendumu odlučiti da li smo “za ili protiv” NATO anšlusa. NATO može da garantuje ekonomsku sigurnost samo kapitalistima i njihovom na misteriozan način stečenom bogatstvu Običan narod nema takvih problema pa mu je dovoljna i neutralnost. Neutralnost kao ravnomjeran otklon… Više »

Uskok
Gost
Uskok

Odavno te znamo ko si i čiji
Odavno te znamo ko si i čiji si. Nijesi naš a za koga radiš nije teško pogoriti-tuži plaćenoče 1

planinac
Gost
planinac

Za koga radiš Kovačeviću.
Za koga radiš Kovačeviću. Sigurno ne radiš za dobro Crne Gore. Ko te to plaća ili si ………..?

Send this to a friend