Politika

Kovačević: Nećemo učestvovati u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad

Prema njegovim riječima, poslednja sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad je potvrdila  skandaloznu istinu da čelni ljudi lokalne uprave i parlamenta ne poštuju ni najelementarnije principe demokratije, već da su, kako kaže, spremni na sve zarad očuvanja svoje vlasti.

“Iako se i dosadašnja praksa rada Kolegijuma svodila na to da predsjednik Skupštine opštine Miodrag Đurović dođe sa unaprijed, na Klubu odbornika DPS-a utvrđenim dnevnim redom, Kolegijum je makar služio za dogovor predstavnika klubova oko termina održavanja sjednice”, kazao je Kovačević.

Takva praksa, kaže on, dovodi do toga da  lokalni parlament Danilovgrada u godini dana zasijeda četiri puta, redovno sa dvocifrenim brojem tačaka dnevnog reda, kršeći pri tom rokove za održavanje sjednica iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine.

“Pomenuti vlastodršci sada su se sjetili da navrat-nanos zakažu sjednicu parlamenta za 7. avgust, mjesec kad ni državni, niti jedan lokalni parlament u Crnoj Gori ne zasijeda i kada, što je mnogo važnije, većina građana, zbog godišnjih odmora, ne boravi u gradu, a Skupština se prati samo preko lokalnog radio-emitera”, ističe Kovačević.

Dodaje da razlozi takvog “diktatorskog ponašanja” imaju za cilj skrivanje od javnosti rasprava o pitanjima kao što su završni račun budžeta, Višegodišnji investicioni plan, Odluku o formiranji MZ Kosovi Lug ili DUP „Danilovgrad Centar“.

“Simptomatična je žurba za usvajanje Detaljnog urabnističkog plana DUP „Danilovgrad Centar“ ako se zna da je  kompletnu proceduru do usvajanja prošao sa još dva plana, DUP „ Spuž“ i DUP „Ostrog – Glava Zete“. Kako posljednja dva plana još uvijek ne ispunjavaju sve zakonske pretpostavke za usvajanje, logično je bilo završiti kompletan posao oko planova, pa ih onako kako je to rađeno kroz kompletnu proceduru dostaviti Skupštini na razmatranje i usvajanje”, rekao je Kovačević.

“Dok predsjednik Skupštine opštine ne promijeni odnos i dok mu svi odbornici u lokalnom parlamentu, kao predstavničkom domu građana, ne budu preči od partijskih naloga i planova, SNP neće učestvovati u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad”,zaključio je predsjednik Opštinskog odbora SNP-a u Danilovgradu, Spasoje Kovačević. 

 

Send this to a friend