Politika

Krivokapić: Glasanje za Mugošu je greška, izvinjavamo se

“Izvinjavam se zbog greške, a motiv je bio da se ne shvati da imamo nešto lično protiv njegove kandidature. Nadam se da neće biti najveća, i nadam se da će biti posljednja. Ne pravdam grešku, i ako nađemo model da je ispravimo ispravićemo je. I to se dešava u politici. Ali ako neko nije dobar za gradonačelnika, pogotovo onda nije dobar za predstavnika države”, poručio je Krivokapić u parlamentu, nakon sastanka sa švedskim kolegom Urbanom Ahlinom.

Na pitanje da li se osjeća odgovornim ako bude bojkota parlamenta opozicije zbog izostanka podrške ideji prelazne vlade, Krivokapić je rekao da ti postupci neće dati poboljšanje.

“SDP je jasno rekao da je obaveza razvijanje dijaloga i da je to linija koju treba da otvorimo i da kroz taj dijalog, kroz konsenzus i dogovor, obezbijedimo modele za razvoj koji je duži od ijedne Vlade. Na tome se mogu graditi i mnogi drugi odnosi u crnogorskom političkom životu. To je jedini ozbiljan način i nikakve ad hoc situacije koliko god situacija bila teška”, kazao je prvi čovjek Parlamenta.

Prema njegovim riječima, politički sistem ispunjava svoje obaveze, kreće se kroz EU integracije i na vratima je NATO-a, ali ostaje mnogo posla jer se ekonomska kriza nastavlja.

Krivokapić ne razumije da se kroz bojkot traži izlaz iz ove situacije koja nije nimalo laka, jer bojkot, kako poručuje, neće donijeti nikakvo poboljšanje.

“Sve ili ništa je zastarjela politika, politika devedesetih, preskakanje iz jednog u drugi tabor, preskakanje od Miloševića kod Koštunice. Ali to vrijeme je prošlo, moramo da gradimo kontinuirani dijalog, i to je obaveza političke elite u Crnoj Gori, nikakva destabilizacija, i žao mi je što se to ne razumije”, naglasio je Krivokapić.

On je dao primjer dogovaranja susreta ruske i ukrajinske parlamentarne delegacije.

“U jednom trenutku shvatite da je lakše dogovoriti razgovore parlamenata dvije suprostavljene politike, nego dvije najjače partije u državi i opozicije. Onda se moramo zapitati gdje smo”, konstatuje Krivokapić.

On je kazao da je statistika vrlo očigledna, a to pokazuju i naše plate i troškovi života.

“SDP je kritičan, i spreman da se suoči sa istinom i rješava problem, ne da zamagljuje i sakriva i za to nam treba partner i u vlasti i u opoziciji jer situacija nije ružičasta”, naveo je Krivokapić.

Kada je posrijedi poruka iz ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata da je privatizacija Kraljičine plaže stvar Vlade Crne Gore i investitora, i da kao takva nije bila tema diskusije tokom posjete Krivokapića toj zemlji, predsjednik Parlamenta je poručio da štiti interese svoje države.

“Svačije je da štiti interese svoje države, ali moj dodatni interes je da štitim pravni poredak svoje države, i to je moja dužnost. Ti ugovori nijesu u skladu sa zakonima Crne Gore i ja ne očekujem da neko ko hoće da investira štiti zakone naše države. Njegova dužnost je ostvari profit”, poručio je Krivokapić.

Dodao je da je taj spor spreman da brani gdje god.

“Tako je i oko KAP-a. Spremni smo vrlo rado da pošaljemo svu dokumentaciju Evropskoj komisiji i da dobijemo nezavisnu ekspertizu. Ako neko misli da SDP nije lojalan ovo državi, spakovaćemo dokumentaciju i za KAP i za Kraljičinu plažu i da se nađu pravnu kancelarije koje će to protumačiti. Onda ćemo znati i ko govori istinu, a ko ne, i imaćemo manje optužbi, dovešćemo politiku u evropski red”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je dokumentacija dostupna kod državnih organa i sada je pitanje političke snage da se problemima pravimo ma na pravi način.

“Mi nećemo moći da otovorimo poglavlje 8 u evropskim integracijama ako ne riješimo pitanje KAP-a . To je stav EK na susretu crnogorskog i evropskog parlamenta. Čeka nas to pitanje prije ili kasnije. SDP je od prvog do posljednjeg dana glasao protiv toga”, zaključio je Krivokapić.

Upitan da li će, nakon poziva lidera Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića da iznese dokaze za optužbe koje je saopštio na račun DPS-a, to i učiniti, Krivokapić je rekao da je na njemu da ukaže na pojave, a da drugi organi treba njima da se bave.

“U Izvještaju Državne revizorske institucije jasno stoji da su date garancije bez kontragarancije, i to je koštalo državu 112 miliona i protivno je propisima Crne Gore. Nije posao predsjednika parlamenta da se bavi činjenicama koje je utvrdila DRI«, naveo je Krivokapić.

On je naglasio da nije ni sudija, ni tužilac, nego predstavlja zakonodavnu vlast.

Ahlin je na pitanje novinara kako vidi demokrastke kapacitete jedne države koja nije promijenila vlast 25 godina, kazao da su i socijaldemokrate u Švedskoj dugo na vlasti.

“Ne možete kriviti neku partiju za nešto samo zbog toga što je dugo na vlasti”, rekao je Ahlin.

On je rekao da velika većina u parlamentu Švedske podržava pravo svake države da bude član EU, ali isto tako očekuje da ta država ispunjava uslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ada
Gost
ada

Javi se DŽAVIDE ŠABOTIĆU da
Javi se DŽAVIDE ŠABOTIĆU da ti sad čunemo glas.

Laki
Gost
Laki

Zar je moguće da će za SDP
Zar je moguće da će za SDP iko više da glasa, naravno, sem onih koji od toga imaju materijalnu korist ?!

Mitar pg
Gost
Mitar pg

Da nisu glasali svi bi ih
Da nisu glasali svi bi ih optuzili kako je to zbog nekih njihovih internih sukoba, mogu misliti kako je Milo zaprijetio. A Mugosa bi nam glave dosao da je ostao ovje stavili bi ga za ministra zdravlja, tako da je bolje i ambasador u nebitnoj zemlji no serif u nasoj

Stid i sram
Gost
Stid i sram

Ne, ovo se ne dešava! Recite
Ne, ovo se ne dešava! Recite mi da ovo nisam pročitao! Pa ima li kraja sprdnji sa narodom od strane ove najkorumpiranije partije? Ima li kraja ovoj izdajici Crne Gore?!

Send this to a friend