Politika

Krivokapić: Krajnje vrijeme da Tuzi dobiju svoju opštinu

Danas je održan sastanak rukovodstva SDP i albanskih partija (Albanska alternativa koju su predstavljali predsjednik Djerdj Camaj i poslanik Nik Đelošaj, Demokratska partija, koju je predstavljao predsjednik Fatmir Đeka, Gradjanska inicjativa, koju su predstavljali predsjenik Smailj Čunmuljaj i funkcioner Partije Vaselj Siništaj, Demokratska unija Albanaca, koju je predstavljao Fadilj Kajošaj, predsjednik Gradske opštine Tuzi) povodom pitanja koja se odnose na formiranje opštine Malesija – Tuzi.

U ime SDP sastanku su prisustvovali pored Krivokapića, potpredsjednik Raško Konjević, Generalni sekretar Ramo Bralić i predsjednik Savjeta SDP-a Rifat Rastoder.

Na sastanku su razmatrani Prijedlozi zakona o izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi, teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i finansiranju lokalne samouprave, čijim bi usvajanjem na oktobarskoj sjednici Skupštine trebalo da budu stvorene pretpostavke za formiranje opštine Malesija – Tuzi .

Krivokapić je kazao da SDP daje punu podršku nastojanjima predstavnicima albanskih partija na ostvarivanje svojih Ustavnih prava na lokalnu samoupravu.

“Ukazao je da država u prethodnom periodu nije do kraja uvažila poziciju, status i prava  albanskog naroda koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji multietničke i multikonfesionalne Crne Gore, obnovi crnogorske nezavisnosti i njenoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi. Tim povodom je naglasio da je krajnje vrijeme da se riješe pitanja na čije rjesavanje se čeka punih 25 godina”, saopšteno je iz SDP-a.

Predstavnici SDP i albanskih partija su na sastanku razmijenili stavove o konkretnim rješenjima iz predloga zakona i ocijenili da postoji osnovna saglasnost oko njihovog sadržaja i amandmana koji će biti podneseni čiji je cilj korekcija predlozenih zakonskih tekstova.

 

Send this to a friend