Politika

Krivokapić: NATO najbolji odgovor za stare bolesti na Balkanu

Krivokapić je učestvovao na Parlamentarnom zasijedanju SEECP, koje okuplja 12 zemalja Balkana i istočne Evrope. Posebna debata PS SEECP bila je posvećena temi “Uloga parlamenata u integracionim procesima, razmjena iskustava i doprinos parlamenata u tom okviru”.

Tom prilikom, Krivokapić se obratio učesnicima PS SEECP i poručio da su ovakve organizacije prilika da se izazovi koje dijele države regije bolje rezumiju i mjesto na kojem se lakše formiraju zajednički odgovori. 

“Pitanje Balkana je pitanje i Evropske unije. Mi smo blizu jedni drugima i blisko povezani, zato moramo raditi više i bolje jer je naša budućnost u ujedinjenoj Evropi, u zajedništvu”, istakao je Krivokapić. 

On je naglasio i važnost formiranja Sekretarijata SEECP-a, čiji je i pokretač, kao baze koja će davati dodatnu podršku državama regije Jugoistočne Evrope da kroz dijalog i parlamentarnu diplomatiju lakše postižu zajedničke ciljeve.

Tokom Plenarnog zasijedanja Krivokapić se sastao sa predsjednikom parlamenta Slovenije Milanom Brglezom. 

Na sastanku su naglašeni kontinuirano dobri i produktivni bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije. 

Krivokapić je izrazio zahvalnost slovenačkom kolegi Brglezu za podršku Slovenije crnogorskim evro-atlantskim integracijama.

“Države koje su dijelile zajedničku istoriju najbolje se međusobno razumiju i zato podrška Slovenije Crnoj Gori ima vrijednost više“, istakao je lider crnogorskog parlamenta.

Na marginama Plenarne sesije SEECP, Krivokapić se sreo sa predsjednikom parlamenta Turske Cemil Čičekom. 

“Sagovornicu su razgovarali o daljem razvoju parlamentarne dimenzije SEECP i važnosti parlamentarne diplomatije, uz posebno isticanje dobrih bilateralnih odnosa dvije države“, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Krivokapić je razgovarao i sa predsjednicima parlamenata Albanije i Kosova, Ilir Metom i Kadri Veselim. U razgovoru je istaknuta dobra saradnja i prijateljski politički odnosi Crne Gore sa svojim suśedima.

Predsjednik parlamenta Albanije Ilir Meta je naglasio da Crna Gora može računati na čvrstu prijateljsku podršku na putu u NATO i iskazao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države. 

Meta je iskazao zahvalnost na doprinosu koji daje Krivokapić u povezivanju i jačanju veza država SEECP-a, posebno na njegovom angažmanu na čelu PS OEBS.

Predsjednik kosovoske Skupštine Kadri Veseli je u razgovoru sa Krivokapićem podvukao da Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, da su odnosi prožeti obostranim razumijevanjem i spremnošću za dalji razvoj saradnje.

U brojnim razgovorima koje je Krivokapić imao tokom ovog skupa, pozdravljeni su napori i rezultati naše države na evro-atlanstkom putu i ohrabreni dalji koraci ka dobijanju pozivnice za članstvo u NATO.

Send this to a friend