Politika

Krivokapić pita Đukanovića da li smo kao Monte Karlo

 

“Nakon što je jedna od najznačajnijih članica EU odlučila da napusti ovu organizaciju i pošto se sada može konstatovati da je izvšen tekstonski poremećaj, ne samo u EU nego i šire, interesuje nas kako će se Vaša tzv vlada izbornog povjerenja ponašati imajući u vidu ovu novu činjenicu?”, navodi Mandić u pitanju za Đukanovića.

Lider Nove navodi da je odlaskom Velike Britanije i opredjeljenjem ovog naroda da istupi iz EU, matrica da “EU nema alternativu” razbijena u paramparčad.

“Uzimajući u obzir narasle euroskeptične pokrete u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i drugim starim državama Evrope, da li prepoznajete proces vraćanja Evrope samoj sebi”, pita Mandić.

Prvi put će i lider SDP-a, nekadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić sa mjesta poslanika, postaviti pitanje premijeru.

Krivokapića zanima na osnovu čega je Đukanović uporedio Crnu Goru sa Monte Karlom.

“Prilikom posjete Herceg Novom izjavili ste da Crna Gora može da stane rame uz rame sa Monte Karlom ili San Tropeom. Molim Vas da mi odgovorite na kojim činjenicama temeljite takvu ocjenu i time pomognete i građanima da uvide da žive tako dobro” pitanje je Krivokapića.

Poslanik SNP-a Radosav Nišavić pitaće premijera o rezultatima u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite građana Crne Gore nakon 10 godina od referenduma, ali i o državno-pravnom statusu Crne Gore.

“Koliko se sredstava za zdravstvo izdvaja danas u odnosu na BDP Crne Gore? Gdje je danas crnogorsko zdravstvo u odnosu na zemlje regiona i evropske zemlje, da li su nakon 10 godina zadovljniji pacijenti uslugama zdravstvene zaštite a isto tako i pružaoci zdravstvenih usluga, odnosno kako se desilio da Crna Gora koja je po Vašim riječima lider po ekonomskom razvoju i uskoro će postati drugi Monako, bude posljednja na ljestvici evropskih zemalja u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite građana?” istakao je Nišavić u pitanju.

Branko Čavor iz DPS-a pitaće premijera o mjerama koje je preduzela Vlada Crne Gore u cilju povećanja konkurentnosti na lokalnom nivou.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić polemisaće sa premijerom o Rječniku crnogorskog narodnog i književnog jezika. Njega zanima šta će Vlada u okviru svojih ingerencija uraditi u cilju zaustavljanja distribucije izdanja ovog rječnika, u kojem su, smatra on, napravljeni ozbiljni propusti u oblasti jezičke nauke “a u nekim svojim odrednicama grubo uvrijedilo nacionalna i vjerska osjećanja značajnog broja građana Crne Gore?”

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić pitaće premijera o angažovanju Vlade na poboljšanju statusa crnogorske dijaspore u zemljama u kojima rade i žive naši građani.

Ljerka Dragičević iz kluba manjinskih partija želi da zna šta je postignuto i koliki je napredak Crne Gore u oblasti ribarstva i okviru pregovaračkog procesa sa EU, kao i kada se može očekivati otvaranje pregovora u Poglavlju 13.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović pitaće Đukanovića zašto Vlada skriva od javnosti brojna dokumenta koja bi morala biti javna, a koja se, kako navodi, pretežno tiču raspodjele stanova funkcionerima privatizacionih ugovora i rasprodaje državnih resursa i državne imovine.

Nezvisni poslanik Mladen Bojanić pitaće premijera Mila Đukanovića zbog čega izostaje reakcija Vlade na zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe za plaćanje skupova Socijaldemokrata u hotelu Ramada.

Bojanić je Đukanoviću dostavio i dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem.

Send this to a friend